Първият български пилот приключи курса за обучение на F-16

150 прочитания

Капитан Александър Велинов стана първият българин успешно завърши обучението си за водач на група F-16 (Flight Lead Upgrade Course) в Тусон, Аризона. Това съобщиха от МО днес, 26 юни 2024 г.

Капитан Велинов е първият български пилот, завършил обучение за усвояване на F-16 и покрил всички необходими изисквания на различните курсове на ВВС на САЩ (на самолети T-6, T-38 и F-16). Официалната церемония по връчването на сертификата се проведе на 21 юни 2024 г. в Тусон. До пристигане на самолетите F-16 Block 70 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка по отделен график, се съобщава още от МО.

Припомняме, че капитан Велинов бе част от първата група от четирима български летци, които заминаха за обучение през юни 2020 г. В началото на април 2022 г. бе съобщено, че Велинов е приключил базовия курс за приучване на F-16. Сега капитанът е приключил курс за водач на звено (група).

Разтеглените срокове на обучението се дължат най-вече на цялостното забавяне на програмата за придобиване на F-16, които оригинално трябваше да започнат да пристигат в средата на 2023 г., но неуспеваемостта при обучението също изигра известна роля.

В момента се очаква, ако няма нови забавяния, първите F-16  да пристигнат в България в първото тримесечие на 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС извършиха аеромедицинска евакуация
Следваща публикация
ДАО с нов стар директор
150 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обеща, че договорът за покупка на осем F-16 Block 70 ще бъде подписан до края на юли 2019 г. Това заяви той днес, 11 април, на конференция по случай 15-тата годишнина на членството на България в НАТО, организирана от „Атлантическия клуб”.

Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Варианти, варианти…

На официалното представяне на щурмовите самолети Су-25 след завършване на ремонта и модернизацията, и приемането…
Меню