Първият български пилот приключи курса за обучение на F-16

79 прочитания

Капитан Александър Велинов стана първият българин успешно завърши обучението си за водач на група F-16 (Flight Lead Upgrade Course) в Тусон, Аризона. Това съобщиха от МО днес, 26 юни 2024 г.

Капитан Велинов е първият български пилот, завършил обучение за усвояване на F-16 и покрил всички необходими изисквания на различните курсове на ВВС на САЩ (на самолети T-6, T-38 и F-16). Официалната церемония по връчването на сертификата се проведе на 21 юни 2024 г. в Тусон. До пристигане на самолетите F-16 Block 70 в България той ще продължава да поддържа в САЩ летателната си подготовка по отделен график, се съобщава още от МО.

Припомняме, че капитан Велинов бе част от първата група от четирима български летци, които заминаха за обучение през юни 2020 г. В началото на април 2022 г. бе съобщено, че Велинов е приключил базовия курс за приучване на F-16. Сега капитанът е приключил курс за водач на звено (група).

Разтеглените срокове на обучението се дължат най-вече на цялостното забавяне на програмата за придобиване на F-16, които оригинално трябваше да започнат да пристигат в средата на 2023 г., но неуспеваемостта при обучението също изигра известна роля.

В момента се очаква, ако няма нови забавяния, първите F-16  да пристигнат в България в първото тримесечие на 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС извършиха аеромедицинска евакуация
Следваща публикация
ДАО с нов стар директор
79 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…
Меню