ДАО с нов стар директор

128 прочитания

Тодор Коджейков е бил отново назначен за генерален директор на Държавния авиационен оператор (до 2021 г. Авиоотряд 28). За това съобщи днес, 29 юни 2024 г., секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов в профила си в социалната мрежа Facebook.

„С недоумение научавам, че е освободен генералният директор на Държавния авиационен оператор (ДАО) ген. Златко Златев и на негово място е върнат бившия личен гавазин на Бойко Борисов и международно признат „авиационен експерт“ Тодор Коджейков”, пише Стоянов.

Източници на АЕРО потвърдиха информацията и уточниха, че Коджейков е бил представен на екипа на ДАО в четвъртък (27 юни), а Златев е бил освободен предишния ден. Официално съобщение за рокадата липсва, но на сайта на ДАО Коджейков вече е посочен, като изпълнителен директор.

Според Устройствения правилник на ДАО изпълнителният директор се назначава на министъра на транспорта след съгласуване с премиера. Транспортното ведомство е принципал на оператора.

Тодор Коджейков вече бе начело на ДАО в периода октомври 2015 – юни 2021 г. Той се сочи за приближен до бившия премиер Бойко Борисов, от времената когато е бил личен него охранител. През септември 2009 г., в първите месеци на кабинета „Борисов 1”, той бе назначен за заместник-началник на Националната служба за охрана (НСО), през май 2012 г. стана временно изпълняващ длъжността началник, а през април 2013 г. пое длъжността като титуляр. През февруари 2014 г. подава оставка по лични причини. Година и половина по-късно, при управлението на кабинета „Борисов 2”, е назначен за главен директор на Авиоотряд 28 (след февруари 2021 г. прекръстен на ДАО).

Коджейков няма авиационно образование. През 1993 г. завършва Национална спортна академия. По онова време е състезател по академично гребане. Има магистратура в областта на националната сигурност от Военна академия.

Досегашният директор на оператора бе Златко Златев. Между юли 2010 и февруари 2015 г. е командир на 24-та авиобаза Крумово. След това е заместник-командир на Съвместното командване на силите. Освободен е от кадрова военна служба през септември 2016 г. с чин генерал-майор. Продължава пилотската си кариера в гражданската авиация, където лети на самолети от семейството Airbus A320. През юни 2021 г. е назначен за генерален директор на ДАО.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият български пилот приключи курса за обучение на F-16
Следваща публикация
Наградени пилоти в авиобаза Враждебна
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

След инцидент с правителствения Falcon 2000 се заговори за нов самолет за АО28

След неособено сериозен инцидент с правителствения самолет Falcon 2000 (LZ-OOI), който стана днес, 15 ноември 2019 г., открито се заговори за придобиването на нов самолет за правителствения „Авиоотряд 28”.

Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан

Бившият правителствен самолет Ту-154М (LZ-BTZ) се появи в Казахстан. Това се вижда от фотография публикувана от руския сайт russianplanes.net.

Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28

Кабинетът отпусна 991 28 лева на Министерството на транспорта за нуждите на Авиоотряд 28 (АО28), свързани с покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на самолет Airbus A319.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Меню