След 23 минути дебат, Комисията по отбрана одобри покупката на IRIS-T SLM

284 прочитания

След безличен дебат, който трае само 23 минути, депутатите от Комисията по отбрана в Народното събрание одобриха Проекта за инвестиционен разход за покупка на един ЗРК IRIS-T SLM на стойност 356 млн. лева. Това стана днес, 6 август 2024 г.

Проектът бе представен от служебния заместник-министъра на отбраната Аделина Николова. На заседанието още присъства началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на Щаба на отбраната генерал-майор Здравко Пехливанов. Правеше впечатление липсата на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, както и отсъствието на представители на Командването на ВВС.

Заместник-министър Николова представи накратко Проекта за инвестиционен разход. От изказването ѝ се разбра, че доставката на единичния зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM може да се очаква до 34 месеца след подписване на договора. Разбра се и че за петте допълнителни IRIS-T SLM и единичния IRIS-T SLX има декларирани цени от немската страна. Те са 313,7 млн. лева за IRIS-T SLM с годишно оскъпяване от 4,5% и единична цена от 587,5 млн. лева и същото годишно оскъпяване за далекобойния комплекс IRIS-T SLX. Тези условия са валидни съответно до края на 2027 и 2032 г.

Николова подчерта, че вкарването на опциите за допълнителните шест комплекса не вменяват правни задължения на българската страна, която може да реализира или не въпросните опции. Тя също каза, че евентуалната покупка на още ЗРК ще мине през гласуването на нов Проект за инвестиционни разходи от Народното събрание.

Дебатът по предложението бе вял и без сериозни въпроси и задълбочени отговори. Депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП не се включиха въобще. Богдан Богданов от ППДБ само декларира подкрепа за проекта. Александър Александров от ИТН също декларира подкрепа, като заяви, че щом комплексът е немски, значи няма как да не е качествен.

Въпроси дойдоха от тримата представители на „Възраждане”, които се интересуваха от финансовите условия на покупката и от това, дали сме имали алтернативни предложения за доставка на ЗРК със среден радиус.

Заместник-министър Николова заяви, че в рамките на проекта „Щит на Европейското небе” се приемат условията, които са налични в договора между германското МО и производителя Diehl Defence. Началникът на отбраната пък посочи, че е имало разговори със САЩ, но цените били по-високи, а сроковете за доставка по-дълги. Не стана ясно за какви ЗРК е разговаряно с американската страна. От „Възраждане” отбелязаха, че е имало презентации пред депутати от Комисията на други заинтересувани доставчици, които са обещавали по-ниски цени и по-бързи доставки от сега декларираните за IRIS-T SLM, но представителите на МО не коментираха това твърдение.

От „Възраждане” се интересуваха и как IRIS-T SLM ще замени сега използвания от България ЗРК С-300, който има по-далекобойни ракети, на което началникът на отбраната отговори, че този комплекс ще бъде заменен от по-далекобойния IRIS-T SLX. Адмиралът заяви, че С-300 ще се поддържа максимално дълго време до приемането на въоръжение на негов заместник.

Ефтимов насочи депутатите към статия от скорошен брой на списание Economist, където имало описание на IRIS-T и ценови сравнения с други еквивалентни системи. По негово мнение, посочените там факти се доближавали до това, което той знаел от други източници.

В крайна сметка, 10 депутата подкрепиха решението, трима се въздържаха, а против нямаше.

Проектът за инвестиционен разход трябва да се гледа и в Комисията по бюджет и финанси, но засега няма насрочено нейно заседание.

Свързани теми

Предишна публикация
Кабинетът предлага спешна покупка на ЗРК IRIS-T SLM
Следваща публикация
Народното събрание одобри покупката на един брой ЗРК IRIS-T SLM
284 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Меню