Забавяне в доставката на медицинските вертолети

7 прочитания

За ново забавяне в доставката на следващите два медицински вертолета са съобщили от италианската фирма доставчик Leonardо, информират от Министерството на здравеопазването днес, 3 октомври 2024 г.

Като причина изпълнителят посочва световната криза във веригата за доставки, съответно забавяния в осигуряването на ключови компоненти и на двата хеликоптера AW109 Trekker, които се отразяват и на останалите дейности по линията за окончателно сглобяване.

Очаква се вторият вертолет да бъде доставен у нас през януари 2025 г., а третият през февруари 2025 г. От фирмата-производител уточняват, че тези срокове също не са окончателни.

Според подписания договор за доставка на санитарни превозни средства за транспорт по въздух, вторият хеликоптер трябваше да бъде в България до 30 юни 2024 г. През май обаче фирмата информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката на втората машина ще се забави, като се очаква той да бъде в България през ноември. В същата кореспонденция се посочва, че това не би следвало да повлияе на срока за доставка на третия хеликоптер, който е до края на декември 2024 г.

В договора между изпълнителя и министерството е предвиден гратисен период за забава на доставка от 60 дни, по отношение на втория хеликоптер, като за всеки следващ се налагат съответните санкции.

До момента на Leonardo са наложени неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. Очакваната неустойка, която ще бъде наложена на изпълнителя, в случай, че доставката на втория вертолет бъде осъществена до 31 януари 2025 г. е в размер на 284 503, 22 лв.

Междувременно софтуерът на черната кутия (CVR/FDR) на първия вертолет премина всички необходими тестове и се очаква финалното издаване на сертификат TSO (Technical Standard Orders). Докато това се случи от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ са удължили до 12 ноември 2024 г. срока, в който хеликоптерът може да бъде експлоатиран без CVR/FDR.

На 4 юни 2024 г. бе извършена първата реална мисия с единствения наличен в момента медицински вертолет AW109 Trekker.

Свързани теми

Предишна публикация
Двама пилоти загинаха при катастрофа с L-39
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…
Меню