SpaceX успешно тества Starship

56 прочитания

Компанията SpaceX успешно изпълни изпитателен полет със свръхтежката орбитална система за многократно използване Starship. Двете основни цели на теста, завръщането на първата степен на стартовата площадка и целевото кацане на орбиталната система, станаха факт. Това се случи днес, 13 октомври 2024 г.

Прозорецът за изстрелване от площадката в Бока Чика, Тексас бе между 07,00 и 07,30 часа местно време (15,00 – 15,30 часа българско време). Стартът бе осъществен в 07,25 часа местно време и по всичко личеше, че е безупречен.

2 минути и 40 секунди след старта първата степен на системата, която се нарича Super Heavy, се отдели от орбиталната степен Starship. Това стана на височина от около 70 km. Новото за теста бе, че Super Heavy трябва да се завърне на стартовата площадка, където да бъде захваната с две механични „ръце”, част от стартовата кула.

Super Heavy уверено и управляемо се спусна към стартовата площадка, като през това време уби скоростта си от малко над 5000 km/h до практически 0 km/h. Маневрирайки с изненадваща лекота, дългата 71 m първа степен се намести между двете „ръце” на стартовата кула, получила прозвището „Mechazilla”, и 6 минути и 58 секунди след старта се изключи двигателите си и се оказа там, от къде бе започнала полета си.

Като се изключи няколко малки пожара и видимото хвърчене на дребни парчета от конструкцията,  Super Heavy изглежда, че изпълни задачата си без съществени повреди.

Орбиталната степен Starship имаше за задача да изпълни суборбитален полет и да се приземи във водите на Индийския океан, западно от крайбрежието на Австралия. С това трябваше да се отработят основните моменти от завръщането на земята – навлизане в атмосферата, намаляване на скоростта, преминаването от хоризонтално във вертикално положение и пуск на двигателите, които да омекотят приводняването.

48 минути и 3 секунди след старта, Starship започна да навлиза в атмосферата. Благодарение на връзката чрез Starlink, през цялото време апаратът изпращаше видеокадри и телеметрия, независимо от плазмения облак около него.

Както и предишните два теста, така и сега, видимо топлинния щит на Starship не издържа и отделни елементи на апарата започнаха да се разрушават. Това бе най-видимо при един от стабилизаторите, които се използват и за управляващи повърхности. Въпреки тези повреди, апаратът намали успешно скоростта си, премина от хоризонтално във вертикално положение, пусна двигателите си и докосна повърхността на океана с минимална вертикална скорост.

Мястото на приводняване явно е било почти точно до планираното, защото бе показана и картина от няколко буя, които SpaceX бяха разположили в района. Тя запечатаха и взрива на Starship, веднага след приводняването му.

Това беше петият тест на системата Starship и той стана факт малко повече от пет месеца след предишния четвърти текст, който бе реализиран в началото на юни. Днешният тест премина максимално успешно, като всички предварително заложени задачи бяха реализирани.

Ако компанията SpaceX не прави технически промени в Starship и запази същия полетен профил, то следващият тест може да се реализира максимално скоро, предвид факта, че американската авиационна администрация FAA е издала разрешение за два еднотипни полета.

През септември 2026 г. NASA планира да изпрати отново хора на Луната в рамките на мисията Artemis 3. В качество на спускаем апарат, който да пренесе астронавтите от лунна орбита до лунната повърхност, ще се използва модифицирана версия на Starship. Лунният спускаем апарат ще излети с Super Heavy, но няма да има достатъчно гориво за достигане до Луната. Затова на земна орбита той трябва да бъде дозареден от танкери (8 – 12 на брой), които ще са също на базата на Starship. Дали, обаче системата ще бъде достатъчно зряла до тогава, предстои да видим.

 

Свързани теми

Предишна публикация
МО заяви, че стартира изпълнението на договора за ЗРК IRIS-T
Следваща публикация
МО пусна обществена поръчка за поддръжката на Су-25
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Меню