МО пусна обществена поръчка за поддръжката на Су-25

122 прочитания

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на щурмовите самолети Су-25К/УБК от състава на българските ВВС. Очакваната стойност на поръчката е 14,7 млн. лева без ДДС.

От изпълнителя на поръчката се окачва да осигури експлоатацията на самолетите Су-25, чрез изпълнението на две обособени услуги – извършване на ремонт на 10 мотора Р-95Ш и извършване на ремонти на оборудване от комплектацията на самолети Су-25.

От приложения към поръчката списък с реактивни двигатели се вижда, че четири от тях са с наработка до 100 часа и на тях никога не е извършван първи заводски ремонт. Двигателите са произвеждани между 1987 и 1990 г., като всички са с общ ресурс от 1500 часа. След ремонта моторите ще имат ресурс от 500 часа.

Очакваната стойност на поръчката е 14,7 млн. лева без ДДС (17,7 млн. лева с ДДС), като 10,4 млн. лева без ДДС са отредени на ремонта на двигателите Р-95Ш.

С победителя от процедурата ще бъде сключено рамково споразумение, което ще е с действие от 48 месеца. В неговите рамки ще се сключват отделни договори.

МО ще очаква оферти до 13 ноември 2024 г. С фирмите, които минат първоначалния подбор ще се проведат преговори и на тяхна база ще се направи крайно класиране.

Не е ясно дали ще се появят кандидати за поръчката. При Беларус и Русия има множество двустранни санкционни режими, което прави ремонтът там невъзможен. Украйна ремонтира мотори Р-95Ш, но е неясно какъв е настоящия ѝ капацитет, а освен това има и забрана за износ на отбранително оборудване и оръжие.

Възможен кандидат е авиоремонтния завод „Авионамс” намиращ се в авиобаза Граф Игнатиево. През 90-те там бе усвоен ремонта на двигателите Р-95Ш и такъв бе извършван до около 2002 г.

През 2020 – 2021 г. осем български Су-25 (шест едноместни К и две спарки УБК) преминаха през ремонт и малка модернизация в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“). Тогава през ремонт преминаха и съответните 16 мотора към тези самолети.  Техният ресурс обаче се изчерпва и поради това сега МО стартира процедура за ремонт на още десет мотора (достатъчни за пет самолета).

От провеждане на тази поръчка ще зависи дали българските Су-25 ще могат да продължат да летят до към края на десетилетието (или дори след това) или поради изчерпване на ресурса на двигателите по часове, експлоатацията им ще приключи някъде около 2026 – 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX успешно тества Starship
Следваща публикация
MO изнесе подробности и обстоятелства във връзка с катастрофата 13 септември 2024 г.
122 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25. Това се чете в негово решение от 16 ноември 2018 г.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39

Министерство на отбраната може да се похвали с още една провалена обществена поръчка свързана с поддръжката на авиацията. Вчера, 11 април 2019 г., бе прекратена процедурата за ремонт на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA.

Меню