Първият полет на български F-16 стана факт

85 прочитания

Първият изтребител F-16C Block 70 предназначен за ВВС на Република България изпълни първия си полет вчера, 22 октомври 2024 г. Това съобщиха днес от МО и компанията производител Lockheed Martin.

Първият полет е осъществен от заводското летище в Грийнвил, Южна Каролина. Едноместният изтребител се е издигнал в 09,34 часа местно време (16,34 часа българско време), управляван от тестовия пилот Крис „Саскуач“ Нейшънс. Самолетът е изпитан на различни височинно-скоростни режими, включително и свръхзвуков полет.

На разпространените снимки се вижда, че самолетът не е камуфлажиран, а лети на грундовото покритие. На машината се забелязва борден номер 311, като може да се предположи, че това е бъдещият номер, с който ще се лети в България. Полетелият вчера самолет има заводски номер MV-1.

Това е първият самолет от първата поръчка за осем F-16 Block 70 (два двуместни D и шест едноместни C), която бе подписана през юли 2019 г. и бе на стойност от 2,1 млрд. лева. Очакваше се първият самолет по този договор да пристигне през юли 2023 г., a последният в началото на 2024 г. Трудностите на Lockheed Martin около развръщането на производството на F-16 в новия завод в Грийнвил, обаче доведоха до сериозни забавяния.

През тази пролет бе обявено, че първите два F-16 ще бъдат получени в България през март – април 2025 г., а останалите шест самолета ще бъдат доставени в рамките на годината. Преди месец, в интервю за bTV, обаче служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че първите изтребители ще бъда получени през втората половина на следващата година.

Словакия, която поръча 12 изтребителя малко повече от половин година преди нас, също изпитва сериозно разтягане в сроковете за доставка. Първите три самолета бяха получени в страната през това лято. За догодина се планира доставката на още седем машини, а последните два F-16 ще бъдат получени през 2026 г.

Преди да получим първите F-16, авиобаза Граф Игнатиево трябва да бъде сертифицирана за приемането на изтребителя. Друго събитие, което трябва да стане факт в близките месеци е официалното представяне на изтребителя, което обикновено се провежда в САЩ, преди доставката на самолетите в страната-клиент.

Снимки и видео: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Самолет C-27J извърши авиомедицинска евакуация
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия е подписала договора за Су-35

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

Меню