Луфтханза Техник – вече и в София

251 прочитания

                                                                                                                                                                                                                                                          28 октомври 2008 г., малко след 16:00 часа. Вратите на Хангар 3 на летище София бавно се отварят и под звуците на „We will rock you” („Ще ви разтърсим”) на Queen от далечината на перона бавно се задава авиолайнер Airbus А321 на Lufthansa. Това ще бъде първият самолет, който ще премине през техническо обслужване в новосъздадения ремонтен център на Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) ) в София. Красимир ГРОЗЕВ ще разкаже за това, как немската фирма ще разтърси (в добрия смисъл на думата) българската авиационна индустрия.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 4 (декември 2008 г.)   

Откриването

Когато на 30 октомври 2007 г. формално бе обявено създаването на „Луфтханза Техник София”, беше заявено, че година по-късно, на 28 октомври 2008 г. в хангара на софийското летище ще влезе за технически преглед първият самолет А321. Свикналата на вечните закъснения на големи проекти българска общественост едва ли е повярвала тогава, но днес смело можем да твърдим, че пословичната немска точност съвсем не е легенда.

Точно на 28 октомври т.г. с меко казано забележителна церемония бе отбелязано откриването на новия ремонтен център на Lufthansa Technik в България. Лентата бе прерязана от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, заместник-министър – председателят Меглена Плугчиева, доктор Томас Щюгер, член на борда и изпълнителен директор „Продукти и услуги” на Lufthansa Technik, Бернд Фрекман, изпълнителен директор на „Луфтханза Техник София”, и Димитър Павлов, изпълнителен директор на „Бългериан Авиейшън Груп”. Също така по време на церемонията представител на Luftfahrt-Bundesamt (LBA – Федералната администрация по гражданската авиация на Германия) връчи лиценз за извършване на тежки форми на техническо обслужване на самолети А319/320/321.

alt 
Първият пациент на ЛХС (сн. Красимир Грозев)

Разбира се, при откриването не мина и без официални речи. Томас Щюгер  обобщи нещата така:

„Само преди една година ние обявихме създаването на „Луфтханза Техник София”. Една от основните ни цели беше да предложим на нашите клиенти отлично качество на конкурентни цени. Открихме и двете неща в България. Днес, с пристигането на първия самолет за базово обслужване, центърът започва да работи. Мениджмънтът и персоналът на компанията могат да бъдат горди с постигнатото през последните 12 месеца. Те свършиха много работа, за да може това съоръжение да заработи. Сигурен съм, че „Луфтханза Tехник София” ще се превърне в международно признат център за поддръжка на самолети. Бих искал да благодаря на нашите партньори от „Бългериан Авиейшън Груп” и специално на българското правителство за пълното съдействие, което ни беше оказано”.

От името на българския партньор в предприятието Димитър Павлов отбеляза:

„Гордеем се, че сме партньори на Lufthansa Technik, която има изключителна репутация в нашия сектор. С нашия дългогодишен опит и добро познаване на българския авиационен пазар може да допринесем за успеха на нашия джойнт венчър”. По време на церемонията Бернд Фрекман благодари на своя български екип с думите: „Всички служители свършиха невероятна работа през последните месеци – от преминаването на учебните курсове и работа в условия на незавършено строителство до това да подготвят хангара точно навреме за първия самолет. Без съдействието на целия екип това нямаше да се случи”.

„Луфтханза Техник София”

И все пак, какво точно представлява центърът на „Луфтханза Техник” в София?

Тестово докуване на A321в хангара на ЛТС (сн. ЛТС)

„Луфтханза Техник София” ООД (ЛТС) е джойнт венчър (съвместно предприятие) между германскита фирма Lufthansa Technik AG (LHT) с дял от 80% и „Бългериан Авиейшън груп” ЕАД (БАГ) с 20%. Тя е създадена през октомври 2007 г. БАГ е акционерно дружество, което се явява собственик на авиокомпаниите „България ер” и „Хемус ер”.

За отбелязване е, че търсенето на местни партньори за създаване на съвместни центрове за техническо обслужване е стандартна политика на LHT при изграждането на нови центрове за техническо обслужване по света. Историята около създаването на ЛТС обаче започва още през 2005 г. Тогава LHT стартира проучването си за създаването на нов авиоремонтен център. Причините за това са свързани с бума в световната гражданска авиация в периода 2004–2007 г., когато авиационни производители отбелязаха рекордни продажби. Стотиците нови пътнически самолети съответно ще се нуждаят от преминаване на първи цикъл на т.нар. тежко техническо обслужване приблизително пет години след началото на експлоатацията им. Тоест предвижда се, че в периода 2010–2015 г. нуждите от ремонтни мощности в световен мащаб ще нараснат пропорционално на продадените самолети по време на годините на рекордни продажби за Airbus и Boeing.

И така през 2005 г. LHT започва да проучва вариантите за изграждане на нова ремонтна база за техническо обслужване на тяснофюзелажни самолети от фамилиите Boeing 737 и Airbus A320. Това са най-масовите пътнически модели в  света с над 7500 машини в експлоатация общо. Погледът на LHT е насочен към Източна Европа поради близостта на тази част от Европа с Близкия изток и Русия, където днес се наблюдава сериозен ръст в развитието на авиационните превози и съответно се предвиждат големи нужди от техническо обслужване в близко бъдеще.

Йорг Шпери, директор „Бизнес развитие и продажби” на ЛТС, разказва за това време:

„Проучвахме възможни места за нова база за Прибалтийските страни, Украйна и Русия. Накрая се спряхме върху Румъния и България и започнахме по-внимателна оценка на двете страни. По онова време (2005 г. – бел. авт.) изглеждаше, че България ще влезе в ЕС преди Румъния. Винаги е по-добре да работим в страна, която е част от ЕС, и това е една от причините да се спрем на България. След това направихме проучване на условията във Варна и Бургас преди окончателно да се спрем на София”. И все пак защо е избрана България пред Румъния, страна с действаща авиационна индустрия? Йорг Шпери отговаря по следния начин: „Причините са три. В Румъния имаме конкуренция под формата на подобни центрове за базово техническо обслужване. Второ, както вече споменах, тогава очаквахме, че Румъния ще влезе по-късно от България в ЕС. Последната причина е, че България има дълга и сериозна авиационна история”.

alt
Тестово докуване на A321в хангара на ЛТС (сн. ЛТС)

Най-вероятно и сравнително евтината и квалифицирана работна ръка е била сред ключовите моменти при избора на България. Като цяло инвестициите, които LHT прави в България, възлизат на около 20 млн. евро. Освен значителните средства, вложени при обновяването на Хангар 3 на летище София (повече четете по-долу), в бизнес начинанието са вложени и значителни средства за закупуване на нови инструменти, машини и оборудване. Според запознати тези инвестиции на LHT могат да бъдат възвърнати след около една година нормална работа на центъра в София.

Хангарът

Най-забележителната и видима промяна, която е донесла ЛТС, е хангарът, в който се помещава ремонтният център. Това е бившият Хангар 3 на летище София, построен през 70-те години и дълго време използван от БГА „Балкан” и след това от новия национален превозвач „България ер”. През 2004 г. той е купен от фирма, която е част от холдинга „Химимпорт” (контролиран от варненската икономическа групировка ТИМ). Две години по-късно хангарът е включен в активите на новосъздаденото дружество „Бългериан Авиейшън Груп”, а през 2007 г. е предоставен на ЛТС под форма на апортна вноска от страна на БАГ.

За да се отговори на високите изисквания на LHT, в Хангар 3 започва сериозна дейност по реконструкцията и преустройството. Към него са пристроени работилници и складови помещения (с обща площ 4600 m2), а вътре в самата  сграда са изградени офис помещения. Сградата получава нова и модерна изолация и климатична система (за нея се твърди, че тя е най-авангардната и мощна в България). Самият хангар с площ 6000 m2 е разделен на две отделни клетки, във всяка от които може да се извършва работа по един самолет. Може би най-голямата иновация е възможността да се извършва боядисването на самолета в същото помещение, където е извършвано техническото обслужване.

Тук може да отбележим, че хангарът на ЛТС е един от малкото в света, приспособен за извършване на подобни работи, и се спестяват време и пари за построяване и поддържане на специализирано помещение за бояджийски работи.

alt
Общ вид на хангара на ЛТС, заедно с първия самолет обслужван от компанията (сн. Красимир Грозев)

Работата по хангара продължава и след вкарването на първия самолет. Предстоят някои довършителни работи, както и пълното завършване на втората клетка, което се планира за март–април 2009 г.

Персоналът

Когато центърът за базово техническо обслужване на ЛТС заработи на пълния си капацитет, в него ще бъдат заети около 380 висококвалифицирани инженери, техници и мениджъри. По този начин ЛТС ще се оформи като най-сериозният работодател за авиационни инженери и техници в България. В момента щатът е попълнен приблизително наполовина. Важно е да се отбележи, че екипът на ЛТС е съставен почти изцяло от българи, като чужденците заемат само няколко от ключовите мениджърски постове. По време на ремонта на първия самолет работата на инженерите и техниците ще се подпомага от специалисти, командировани в София от другите европейски центрове на LHT (най-вече Шанън, Ирландия).

alt

Всички специалисти, които ще работят в ЛТС, са преминали теоретично обучение в Института по въздушен транспорт (ИВТ) и са получили съответните сертификати от LHT. Следва практическо обучение в други центровете на LHT в Шанън и Будапеща.

Йорг Шпери споделя своите впечатления от обучението на българските специалисти на ЛТС:

“Бяхме много приятно изненадани от нивото на българските авиационни кадри. Обучението, което им се предлага тук, е на отлично ниво. – И продължава, обяснявайки как е протекъл подборът на персонала на ЛТС: – Разбира се, ние пуснахме обяви за работа на доста места. Започнахме да наемаме хора и тогава открихме нещо доста интересно. Връзките в авиационната общност в България са доста добри и на практика първите специалисти, които наехме, започнаха да ни свързват с техни приятели и познати от авиационния бранш, което се оказа много полезно в подбора на кадри”.

Значителна част от инвестициите на LHT в България са направени под формата на обучението на персонала на ЛТС.

Самолетът

Заслужава си да обърнем внимание и на първия клиент на ЛТС. Това е пътнически самолет A321-131 на германската авиокомпания Lufthansa с регистрация D-AIRE (наименуван Osnabrück – немски град в Долна Саксония) със сериен номер MSN 484. Машината се задвижва от двигатели V2530-A5 и е изпълнила първи полет на 3 март 1994 г., като е предадена на Lufthansa на 4 април с.г. Приблизителният нальот е към момента на влизане в Хангар 3 32 000 часа. D-AIRE е преминал вече веднъж през тежка форма на техническо обслужване – т.нар. D-Check.

alt
Сваленият и частично разглобен двигател V2500 (сн. Красимир Грозев)

Интересното за него е, че е петият доставен А321 на Lufthansa и поради това принадлежи към т.нар. семплинг (sampling) серия за авиокомпанията. Така се нарича серията от първи машини от даден тип, които се въвеждат за експлоатация в дадена авиокомпания. При тях по правило периодичните технически прегледи се правят на по-малък период от този, препоръчван от производителя, и се извършват много повече процедури с безразрушаващ контрол на конструкцията. Прегледите, които ще се извършат по машината, са приблизително 15 000 – 20 000 човекочаса и в нормални условия отнемат около месец. Тъй като екипът на ЛТС е млад и сега набира опит, планира се работата по D-AIRE да приключи в началото на януари 2009 г.

От тук нататък

Както вече споменахме, в момента ЛТС има лиценз за работа само по самолети А319/320/321. Към средата на 2009 г. ще бъде получен и лиценз за обслужване на Boeing 737. Първоначално това ще са машини от поколението Classic (737-300/400/500), тъй като това е масовият модел, който продължава да се експлоатира от  Lufthansa. По-нататък ще бъде усвоен и ремонтът на поколението Next Generation (NG – 737-600/700/800/900), с което поне засега ще приключи разширяването на асортимента от дейности, предлагани в ЛТС.

Как обаче ще се развива бизнесът на ЛТС при все по-явната световна финансова криза и стагнацията във въздушните превози? Директорът „Бизнес развитие и продажби” отговаря:

„Това при нас не се чувства. Имаме петгодишен договор с авиокомпанията Lufthansa и на практика едната клетка в хангара е заета перманентно с техни самолети до 2013 г. Освен това ние ще предлагаме високото качество на LHT, което е без конкуренция, което неминуемо ще доведе до натоварване и на останалите ни производствени мощности. Така че не очакваме съществени сътресения”.

За следващата година се планира през ЛТС да преминат поне 13 самолета (шест или седем от тях ще бъдат от семейството А320 на Lufthansa), като всичко зависи кога ще заработи втората клетка в хангара. Принципно нормалният капацитет на съоръжението е 22 тежки технически обслужвания за година. Както споменава Йорг Шпери, интересът към ЛТС в момента е много голям. Основните погледи са насочени към клиенти от Европа (най-вече Източна), Северна Африка и Близкия изток. Една от причините за това са малко по-ниските цени, които ще предлага ЛТС в сравнение с други ремонтни центрове на LHT (причината за това отново се крие в малко по-евтината работна ръка тук). Въпреки всичко нивото на качеството в ЛТС ще бъде изключително високо.

Или както отбеляза Йорг Шпери след като екипът на АЕРО приключи обиколката си из хангара на ЛТС:

„Това, което виждате тук, е плод на много години опит и е най-модерното и съвършено съоръжение на LHT в момента”.

alt
Поглед към пилона на двигателя на А321 (сн. Красимир Грозев)

Засега бъдещето на ЛТС изглежда сигурно, а стъпването на българския пазар на сериозна компания като Lufthansa Technik Group може само да ни радва. Разнообразни ще са факторите, от които ще зависи евентуалното разширяване на дейността на компанията в България. Все пак по време на тържественото откриване на ЛТС многократно бе намекнато, че се проучват варианти за това. Времето ще покаже какво ще е бъдещето на „Луфтханза Техник София”.

Какво е Lufthansa Technik?

Lufthansa Technik Group e организация за базово техническо обслужване и глобален лидер на пазара на услуги в областта на авиационната поддръжка и ремонти. Компанията е специализирана в тежкото техническо обслужване, линейната поддръжка, ремонта на двигатели и компоненти на почти всички масово използвани западни пътнически самолети. LHT е създадена през 1995 г. след обособяването на техническото звено на авиокомпания Lufthansa в отделна фирма. И до днес LHT e 100% собственост на немския авиационен концерн Lufthansa. В момента 30 компании са част от LHT. Девет от тези предприятия са в Германия, десет в Европа, шест в Северна Америка, четири в Азия и едно в Австралия. Основният авиоремонтен център на LHT, който обслужва шорокофюзелажни самолети, се намира в Хамбург, Германия. Други основни ремонтни предприятия са: •    Shannon Aerospace в Шанън, Ирландия – 100% собственост на LHT (обслужва семействата А320 и В737, както и В757, В767 и семейството MD-80). •    Ameco Beijing се намира в Пекин, Китай и е джойнт-венчър между LHT и Air China (изпълнява техническо обслужване на А330, А340, семейството В737, В747, В767 и В777). •    Lufthansa Technik Philippines е разположен в Манила, Филипините. Компанията е джойнт венчър между LHT (51%) и филипинската компания MacroAsia Corporation (49%) (обслужва семействата А320 и 737, както и А330 и А340). •    Lufthansa Technik Malta – джойнт венчър между LHT и Air Malta (предназначен за обслужване на семействата А320 и 737; планира се усвояване на обслужването и на А330 и А340). •    Lufthansa Technik Budapest се намира в Будапеща, Унгария, и е отново джойнт венчър между LHT (85%) и унгарската авиокомпания Malev Hungarian Airlines (15%). •    Condor/Cargo Technik (CCT) се намира във Франкфурт, Германия, и е 100% собственост на LHT (извършва техническо обслужване на В757, В767 и MD-11). LHT има около 18 700 служители и близо 600 клиенти по целия свят. Приходите за 2007 г. възлизат на 3,571 млрд. Евро.

alt
Тежкото техническо обслужване на D-AIRE ще приключи към януари 2009 г. (сн. Красимир Грозев)

Техническо обслужване

Какво се крие зад различните термини за различното техническо обслужване?

Строго нормативно погледнато, обслужването на летателните апарати в гражданската авиация се дели на линейно и базово. Линейното обслужване е свързано с непосредствената експлоатация на летателния апарат и се извършва обикновено в авиокомпанията, която използва апарата, а базовото и съответно по-сложното обслужване се извършва в оторизирани организации като например LHT.

Техническото обслужване може да се означи и като поредица от проверки или прегледи (check), означени с буквите А, В, С и D. А-Check е най-простият и малък като обем работа, който се извършва на всеки 500 часа нальот на апарата. Терминът В-Check не се използва вече от няколко десетилетия.

С-Check е по-сложен преглед и се извършва на всеки 2000–2500 часа нальот (в зависимост от конкретния апарат). Най-тежкият и сложен преглед е т.нар. D-Check, който се прави веднъж на четири или пет години (отново в зависимост от конкретния тип летателен апарат). При него се извършва детайлен преглед на летателния апарат, свързан обикновено, грубо казано, с неговото сериозно разглобяване, оглеждане, тестове на отделни компоненти, извършване на различни доработки и модификации. D-Check може да се нарече също така и тежко техническо обслужване (heavy maintenance). Тази система, включваща  предварително регламентирани проверки и прегледи, вече не е точно това,  което е била някога.

Днес практиката е за извършване на голям брой отделни проверки и прегледи съобразно конкретната програма за техническо обслужване, които по-скоро за улеснение обобщено се наричат  А-Check, С-Check или D-Check.

Свързани теми

Предишна публикация
L-39 на 40 години
Следваща публикация
В битка с изпуснатия мирен атом
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню