Мистериозен вертолет е използван при акцията срещу Осама бин Ладен

10 прочитания
alt

Непознат тип вертолет е използван при спец-акцията на САЩ срещу лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен. Това става ясно от разпространените снимки на останките от въпросната машина, загубена по време на акцията.

Още при оповестяването на акцията в ранните часове на 2 май американското правителство обяви, че един от използваните вертолети е бил загубен, но няма пострадали от инцидента. От първоначалните неясни снимки се виждаше опашната част на вертолет стояща на стената на имението на бин Ладен. Смяташе се, че това е MH-60K Black Hawk, стандартен вертолет на 160-и полк за специални операции от армейската авиация на САЩ. В последствие се появиха снимки на останките, които показват, че определено не се касае за познат модел вертолет.

 alt

 alt

От снимките се вижда, че останките от този мистериозен вертолет носят белези на мерки за намаляване на радарната и акустична сигнатура на машината. Опашният винт има пет или шест тънки лопати, а втулката на винта е покрита. Покритието е гладко и синьо-сиво на цвят. По останките няма видими антени, датчици, надписи или опознавателни знаци.  Засега от американска страна няма никакви изявления относно тези останки. Смята се, че може да се касае за нов и непознат тип транспортен вертолет или за силно модифициран вариант на Black Hawk, оптимизиран за специални операции.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша спря от полети своите МиГ-29
Следваща публикация
Полетя първият сериен Су-35
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню