Швейцарците казаха „не” на Gripen

4 прочитания

Швейцарските избиратели отхвърлиха правителственото предложение за покупката на 22 многоцелеви изтребители Saab Gripen E. Референдумът по въпроса бе проведен днес, 18 май 2014 г.

На провелият се референдум 53,4% (малко над 1,5 млн. гласа) от швейцарските избиратели отхвърлиха предложението за отпускане на 3,1 млрд. швейцарски франка ($3,5 млрд.) за покупката на 22 изтребителя Gripen E. Предложението бе подкрепено от 46,6% (малко над 1,3 млн. гласа). В 12 от 23-те швейцарски кантони повечето избиратели бяха за проекта, но останалите 11 кантона, които са с по-голямо общо население бяха против. Избирателната активност бе 56,3%.

Клод Лоншам, социолог, цитиран от швейцарския сайт swissinfo.ch, е заявил, че срещи Gripen са се обединили левите сили и част от центристките партии. Според него швейцарските въоръжени сили трябва да се замислят сериозно върху резултатите от референдума.

Отхвърлянето на предложението за покупката на Gripen идва почти 21 години, след като през юни 1993 г.  швейцарците подкрепиха на референдум покупката на F/A-18 Hornet с 57,2%.

Еви Алеман, депутат от Социалдемократическата партия е заявил, цитиран от swissinfo.ch, че избирателите са гласували срещу ненужните финансови разходи и истерията, която Министерство на отбраната се е опитвала да наложи. Според противниците на покупката, цялата сделка, заедно с експлоатацията в рамките на жизнения цикъл ще бъде около 10 млрд. швейцарски франка, които могат да бъдат вложени други.

Швейцарският министър на отбраната Ули Мауер е признал загубата на референдума и е заявил, че провалът на референдума е не само на правителството и парламента, но и негов личен, като той е заявил, че правителството ще уважи резултата. Министърът също е посочил, че в близките месеци трябва да се обсъди оголването на отбранителните способности на страната с отказа от сделката за Gripen E.

Saab разпространиха съобщение, в което казват, че програмата Gripen E продължава в пълна сила, въпреки провала в Швейцария, като 60 машини ще бъдат купени от Швеция, а други 36 от Бразилия.

През ноември 2011 г. швейцарското правителство реши да купи 22 броя Gripen E. През септември 2013 г. сделката бе одобрена от двете камери на швейцарския парламент, но опозиционни групи събраха необходимите 50 000 подписа за иницииране на национален референдум по въпроса.  

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС издирват изчезналите туристи
Следваща публикация
Русия ще получи още 14 Ил-96
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню