Премиерът Борисов благодари на авиаторите от Крумово и обеща покупката на медицински вертолети

6 прочитания

При днешното си посещение в авиобаза Крумово премиерът Бойко Борисов благодари на екипажите на вертолетите и на военнослужещите от базата за техния висок  професионализъм, проявен по време на спасителните операции в бедстващите райони. В същото време премиерът изказа идеята и за покупката на специализирани медицински вертолети.

Министър-председателят, министърът на отбраната Николай Ненчев и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посетиха 24-та авиационна база Крумово днес, 15 март 2015 г. Борисов съобщи, че в края на март екипажите участвали в спасителната акция ще бъдат наградени.

В специална докладна бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-та авиобаза, е изброил всичко необходимо за поддръжка за на спасителните акции и  вертолетите, което сега липсва и оборудване за безопасност не само на спасителите, но и на спасяваните хора. Оказва се, че липсва хендсфри за спасителите, които трябва да работят с две ръце, а не с едната да държат радиостанцията, както и достатъчно лебедки, резервни части и консумативи.

Премиерът Борисов беше запознат с тези проблеми и пое ангажимент пред военнослужещите за осигуряване на необходимите средства, за да бъде осъвременена техническата екипировка.

Премиерът съобщи, че се обсъжда държавата да закупи пет медицински вертолета, които ще бъдат разположени в различни краища на страната и ще имат готовност в подобни бедствени ситуации. По думите му това ще стане с предлагането на нов план за бърза помощ и най-вероятно те ще бъдат зачислени на ВВС, тъй като Министерството на здравеопазването няма пилоти. Борисов спомена, че цената на проекта би била 15 млн. лева, а парите да дойдат от излишъци на бюджета.

Сега тази дейност се извършва от военните вертолети, припомни министър-председателят и подчерта, че  трябва да се направи нещо по-добро и по-модерно, колкото и да няма пари в бюджета. Според него трябва да се преоцени кое е неотложно и кое може да се забави и добави, че се надява на по-големи приходи, за да се поиска на тази база актуализация на бюджет и „парламентът да позволи да се купят вертолети и на хората оборудване“.

 

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС в акция и през уикенда
Следваща публикация
Министър Ненчев: Въпросът с изтребителя може да се реши още тази година
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню