Турция свали руски Су-24 на границата със Сирия

4 прочитания

Руски изтребител-бомбардировач Су-24М бе свален днес, 24 ноември 2015 г., от турски изтребител F-16 с ракета „въздух-въздух”. Поне един от руските пилоти е загинал, бе унищожен и руски вертолет Ми-8АМТШ участвал в операцията по търсене и спасяване.

Според турската версия за събитията тази сутрин двойка Су-24, от неясна по това време принадлежност (Русия и Сирия оперират с типа в района), се е приближила към турските граници. Съобразно стандартната турска процедура, когато машините са се приближили на 12 морски мили (около 22 km) е било отправено предупреждение за това бойните самолети да се отдалечат от турската граница.

Според турските данни предупреждението е било отправено 10 пъти в рамките на 5 минути на аварийната радиочестота.

Един от двата Су-24 е навлязъл в Турция, като нарушението е било в дълбочина от 2,2 km и е продължило 17 секунди. Това е станало в 09,24 часа местно време. По нарушителя е стреляно от турски изтребител F-16 и поразената машина е паднала на сирийска територия.

Руската версия за събитията е различна. Според нея двата Су-24 са нанасяли бомбови удари в Северна Сирия. Единият Су-24 е бил поразен с ракета „въздух-въздух” (вероятно AIM-120) на дистанция 1 km от турската граница и е паднал на 4 km от нея. Категорично е отхвърлена версията, че руските самолети са нарушили турското въздушно пространство.

Двучленният екипаж на руския Су-24 се е катапултирал успешно, но единият пилот е загинал, като трупа му бе показан от местните бунтовници. Няма яснота за съдбата на другия летец.

По време на операцията по бойно търсене и спасяване са задействани вертолети Ми-8АМТШ и Ми-24П от руския контингент в Хмеймим.

Местните сирийски бунтовници разпространиха видео, на което се вижда, че кацнал руски Ми-8 е поразен с противотанков ракетен комплекс TOW. Машината видимо е унищожена. По-късно руския ГЩ призна загубата и съобщи, че по време на акцията е бил убит и руски войни. Вертолетът е бил получил бойни повреди и се е бил приземил в резултат на това.

 

Руският президент Владимир Путин определи случилото се, като „нож в гърба”. Турският президент Реджеп Ердоган обясни случилото се с необходимост от защита на границата си. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Турция има право да се отбранява, но каза, че ситуацията се изяснява и призова към деескалация на напрежението. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази солидарност с Турция и подкрепа за териториалната ѝ цялост, но също призова за спокойствие и намаляване на напрежението.

Това е пореден въздушен инцидент по турско-сирийската граница. През юни 2012 г. до сирийското крайбрежие бе свален турски RF-4 от сирийски ЗРК. През 2013 – 2014 г. турски изтребители свалиха два сирийски МиГ-23 и един вертолет Ми-17.  

Свързани теми

Предишна публикация
ПАК ФА ще полети с нови двигатели през 2018 г.
Следваща публикация
141 бойни полета на руската авиация в Сирия
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню