Испания и Белгия поемат дежурството над Балтика

2 прочитания

ВВС на Испания и Белгия ще поемат бойнотo дежурство над Балтийските страни в рамките на мисията на НАТО. Това ще стане от 7 януари 2016 г.

Четири испански изтребителя Eurofighter Typhoon поемат мисията от латвийската авиобаза Шяуляй. В момента там дежурят унгарски Saab Gripen. Четирите белгийски F-16 ще дежурят от естонската авиобаза Амари. В момента там са базирани германски Eurofighter.

Четирите испански Eurofighter са от състава на 14-то крило базирано в Албацете, а белгийските F-16 са от състава на 10-то и 2-ро крило. За Белгия това е петата ротация в Балтика, а за испанските ВВС четвъртата.

Мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство на трите балтийски държави започна през 2004 г. и до момента са извършени 40 ротации.

След събитията в Украйна през пролетта на 2014 г. НАТО взе решение за преминаване към усилена мисия по „ер полисинг” над Балтика. До тогава бойното дежурство се носеше от една страна с четири изтребителя (дежурна двойка и резервни машини) от латвийската авиобаза Шяуляй. След това в Шяуляй започнаха да се базират две държави с общо осем изтребителя, а дежурство започна да се носи и от полската авиобаза Малборк и от естонската Амари. От 1 септември 2015 г. се премина към осем изтребителя разпределени по равно в Алмари и Шяуляй.  

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия остава подписването на лизинга за Gripen след изборите
Следваща публикация
Шри Ланка купува осем изтребителя JF-17
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню