Словакия остава подписването на лизинга за Gripen след изборите

1 прочитания

Словашкото Министерство на отбраната планира да подпише сделката за взимане на лизинг на изтребители Saab Gripen след парламентарните избори в страната, които ще се проведат през март. Това е съобщил говорител на словашкото МО за местното бизнес издание Е15.

В последните дни на 2015 г. стана ясно, че Словакия и Швеция са договорили детайлите по лизинговото споразумение. Преговорите между двете страни се водят от януари 2015 г. Договорът ще покрива придобиването на осем изтребителя Gripen, които ще се наемат за по 1200 часа нальот годишно. Сделката ще копира лизинговото споразумение на Швеция с Чехия. В неговите рамки се лизинговат 14 броя Gripen за по 2200 часа годишно. Това струва на Прага около $53 млн. годишно.

Ако лизинговото споразумение между Швеция и Словакия стане факт се планира чешките и словашките ВВС да преминат към съвместно опериране на типа, с цел намаляване на разходите за логистика и обучение.

На парламентарните избори през март управляващата в момента Социално-демократична партия на премиера Робърт Фико ще се изправи срещу редица опозиционни центристки и леви формации. За момента всички социологически проучвания сочат победа на управляващата в момента партия.  

Свързани теми

Предишна публикация
Япония ще тества технологичния демонстратор ATD-X през февруари
Следваща публикация
Испания и Белгия поемат дежурството над Балтика
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню