Алжир купува Су-34

6 прочитания

Алжир е поръчал изтребителя-бомбардировач Су-34, като с това става първия експортен оператор на типа. Информацията се изнася от алжирския сайт Menadefense и по-рано бе потвърдена от руски източници.

На първо време Алжир ще купи 12 броя от самолета, а до 2022 г. се планира покупката на общо 40 машини. Според Menadefense експортната модификация на руския боен самолет ще се нарича Су-32. През 90-те години на миналия век Су-34 бе известен под това, когато се предлагаше за експорт.

Алжир се интересувал и от възможност за използване на Су-34 за разузнаване и за РЕБ. Вероятно типа ще замести сега наличните на въоръжение Су-24. Според Menadefense преговорите за доставката на изтребителя-бомбардировач се водят от 2011 г.

На 30 декември 2015 г. бе публикувано интервю с директора на Новосибирския самолетостроителен завод Сергей Смирнов, в което той заявява, че се водят сериозни преговори с Алжир за продажбата на Су-34 и наскоро е постъпило официално искане от алжирската страна за сключване на договор.

Су-34 в момента е на въоръжение само в руските ВВС, като там се експлоатират около 80 броя от типа. Самолетът се използва и в руските операции в Сирия.  

Свързани теми

Предишна публикация
Мианмар купува Як-130
Следваща публикация
Япония ще тества технологичния демонстратор ATD-X през февруари
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню