Япония ще тества технологичния демонстратор ATD-X през февруари

0 прочитания

Японското Министерство на отбраната планира да тества технологичния демонстратор на изтребител от следващо поколение Mitsubishi ATD-X Shinshin през февруари 2016 г. Това съобщават местни медии, цитиращи официално съобщение на японското военно министерство.

Преди първият полет се планират серия наземни изпитания, включително и рулиране. Те ще се извършат в изпитателния център на Mitsubishi Heavy Industries в префектура Аичи. След първоначалните изпитания там машината ще бъде прехвърлена в авиобаза Гифу, където ще протече основната част от изпитателната програма.

Основната задача на ATD-X е да бъде изпитателна платформа за тестване на редица технологии свързани със създаването на изтребител от следващо поколение. Включително реактивни двигатели и нискозабележими технологии.

Програмата трябва да доведе до създаването на японски изтребител от пето поколение, който има работното наименование F-3. Предвижда се неговото серийно производство да стартира към 2027 г.

Япония иска да интегрира в F-3 различни модерни технологии, включително управляем вектор на тягата на двата двигателя, AESA радар, пълен отказ от стандартното окабеляване и преминаване към фиброоптика и други.

Демонстраторът ATD-X бе показан за първи път по японската държавна телевизия през юли 2014 г., но първият му полет се забави поради технически проблеми.  

Свързани теми

Предишна публикация
Алжир купува Су-34
Следваща публикация
Словакия остава подписването на лизинга за Gripen след изборите
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню