Нигерия усилва въздушните си сили и купува JF-17

2 прочитания

Нигерия ще вложи над $1,5 млрд за отбраната си през 2016 г., като $331 млн. от тях са за покупка на нова техника и въоръжение. От тези пари през годината ще се финансира доставката на изтребители JF-17, учебни самолети и бойни вертолети. Това се съобщава от местната нигерийска преса, която разполага с извадки от военния бюджет на страната.

Според нигерийския вестник „The Punch“ около $25,5 млн. ще бъдат заделени за доставката на три леки еднодвигателни изтребителя JF-17 Thunder. От това излиза, че страната е вече сключила договор за пакистано-китайското изделие. Още в края на 2014 г. се появиха съобщения, че Нигерия е сключила договор за неназовано количество от този изтребител, но тогава нямаше официално потвърждение. През миналото лято стана ясно, че за JF-17 вече има твърд клиент, но името му се запази в тайна. Предполага се, че Нигерия ще се сдобие с 12 – 16 машини от този тип.

Вестникът съобщава още, че срещу $10,5 млн. се купуват и 10 витлови учебно-тренировъчни самолета  Super Mushshak, които се произвеждат в Пакистан и са развитие на шведския Saab Safari.

През 2016 г. ще се финансира с $59 млн. и доставката на два руски щурмови вертолета Ми-35М. Още през 2014 г. официални представители на „Рособоронэкспорт“ заявиха, че с Нигерия е сключен договор за сериозно количество Ми-171Ш и няколко Ми-35М, но повече детайли не бяха дадени.  

Свързани теми

Предишна публикация
Работи се по подобрен Су-34
Следваща публикация
Мианмар купува Як-130
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню