През 2020 г. ВВС ще разполагат с 84 самолета и вертолета

9 прочитания

Към 31 декември 2020 г. българските ВВС ще са окомплектовани с 84 военни самолета и вертолета. Това се чете в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., който Министерски съвет прие на закрито заседание на 30 декември 2015 г.

В планът е записано, че ВВС гарантират въздушния суверенитет и сигурността на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили защитават териториалната ѝ цялост, участват в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и оказват помощ на населението при бедствия и кризи от невоенен характер.

Също е записани, че от изключителна важност за развитието на ВВС е създаване на условия за реализация на основните проекти за модернизация – „Нов тип основен многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка” и „Нови трикоординатни (3D) радари“.

В документа се казва, че при придобиване на нов тип боен самолет ще продължи носенето на бойно дежурство с част от основния състав на МиГ-29, а в същото време другата част ще се обучава на новия самолет, което цели избягването на „вакуум” в способностите на ВВС. Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети – МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, което ще доведе до намаляване на личния състав на ВВС и необходимите финансови средства за поддръжка на цялата бойна авиация на страната при значително увеличаване на оперативните способности.

Няма яснота, обаче как ще върви този процес във времето, тъй като графиците и разчетите за развитие на въоръжените сили до 2020 г., които са приети заедно с планът са засекретени. Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000. ВВС ще бъдат 23,1% от Българската армия.

В правителственият документ е разписана таблица за комплектуване на въоръжените сили с основно въоръжение и техника към 31 декември 2020 г. Според нея в състава на ВВС ще влизат 29 бойни самолета, осем транспортни самолета, 17 учебни самолета, шест бойни вертолета, 18 транспортни вертолета и шест учебни вертолета или общо 84 военни летателни апарата. Освен тях ВВС ще разполага със 17 зенитно-ракетни комплекса, 20 радиолокационни станции и един комплекс БЛА, в който ще влизат четири безпилотни апарата.

По отношение на финансирането на МО в планът е записано, че между 2016 и 2018 г. ще се отделят по 1,35% от БВП за отбрана, което ще позволи предвижването на основните модернизационни програми, включително и тази за придобиване на нов боен самолет. Достигане на ниво от 1,5% от БВП се предвижда за 2019 и 2020 г., като до 2024 г. ще са нужни нива от 2% от БВП съобразни споразумението на НАТО от септември 2014 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Мирчев: Ми-24 бе коледен подарък за базата
Следваща публикация
Утре стартира съвместната тренировка Thracian Thunder 16
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню