Генерал Радев: И като командир на ВВС, и като българин не приемем промените в ЗОВС в този им вид

6 прочитания

„Не приемам в този им вид промените в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) в частта им за съвместната охрана на въздушното ни пространство. От Командването на ВВС отдавна сме дали наше предложение за същите промени в закона, което смятам за балансирано и показващо, че сме добри съюзници в НАТО и в същото време защитава интереси за бъдещето развитие на нашата авиация”, това заяви днес, 15 януари 2016 г., генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС, в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Припомняме, че вчера, 14 януари 2016 г., Народното събрание одобри на първо четене промени в член 130 на ЗОВС, което допуска охраната на въздушното ни пространство да се извършва самостоятелно от българските въоръжени сили и съвместно със съюзна държава от НАТО.

„Не съм юрист, но знам, че един закон е добър, когато недопуска двусмислие. В този вид на промените в ЗОВС се допуска такова двусмислие. Там е записано „самостоятелно и съвместно” за охраната на въздушното ни пространство. Силно се тревожа от липса на дефиниция на думата „съвместно”. Мисията „ер полисинг” е много сложна и има различни подсистеми и компоненти – система за наблюдение, система за предаване на информацията, пунктове за командване и управление, система от летища и логистика и накрая острието – изтребителите и екипажите им. Така формулиран закона допуска съвместното ни участие да е с наземните компоненти, а изтребителите и летците да идват от друга държава.”, уточнява позицията си командирът на ВВС.

„Няма опасност за сигурността на България от съвместната охрана на небето ни, но има опасност за продължаването на функционирането на нашата изтребителна авиация. Дали сме предложение да се дефинира ясно водещата роля на нашата изтребителна авиация и така законът да задължава нашите държавници да развиват ВВС”, каза още генерал Радев.

„Въпреки всичките гаранции вече трябваше да прекъснем носенето на бойно дежурство”, заяви генерал-майор Румен Радев и разказа, че още в средата на миналата година ВВС са се нагърбили сами с огромния риск да се удължава техническия ресурс на двигатели, КСА, агрегати и други.

„Огромна подкрепа за нас са двата двигателя от Полша, но те са крайно недостатъчно. Още миналата година във вашето предаване казах, че договорът с полската страна не е панацея. Имаме нужда от много други неща”, обясни генерал Радев.

„Прави чест на министъра на отбраната Николай Ненчев, че сподели с нас рисковете и трудностите на професията ни. Но давам следния пример, самолетът на който летя министъра след 10 дни трябва да го спрем от полети, защото изтича ресурса на колесника му”,  разказа генерал Радев и каза, че и за в бъдеще ще се удължава ресурса на агрегати, защото иначе трябва да се спрат полетите.

„С или без двигателите от Полша, до средата на годината всички МиГ-29 остават на земята, но това няма да се случи, защото ще удължаваме техническия ресурс на двигатели, КСА и други отново сами. През 2016 г. няма да допуснем спиране на дежурството по „ер полисинг”, категорично заяви генерал Радев.

Командирът на ВВС разказа, че още през миналата година ВВС са предложили на МО три стъпки за стабилизация на изтребителната авиация – спешни договори за доставка на части и консумативи по действащия тогава рамков договор с РСК МиГ, диверсификация на доставките на логистика за МиГ-29 и незабавно внасяне на инвестиционния проект за придобиване на нов изтребител.

„От всичко това до момента се случи единствено частична диверсификация чрез договора за шест двигателя с Полша”, обясни генерал Румен Радев.

Според командира на ВВС в момента се работи по нов междуправителствен договор с Полша за цялостна интегрирана логистична поддръжка на МиГ-29, но той ще стане факт след средата на 2016 г. и части по него ще се доставят през 2017 г.

„Министърът на отбраната вече обяви, че ще се пусне процедура по закона за обществените поръчки за доставка на части, паралелно с чакания договор от Полша. Трябва да се каже, че и Полша няма пълния капацитет да удовлетвори нашите искания”, каза генералът.

„Енергията, която се влага в промените в ЗОВС, в разработването на концепции за съвместен „ер полисинг” нека да се вложи в разрешаването на проблемите на нашата авиация. И то част по-скоро. Това е фундаментален принцип на НАТО – първо изграждай собствени бойни способности и след това помагай с тях на другите”, пожела Радев.

Командирът на ВВС повтoри още веднъж, че инвестиционния проект за придобиването на нов изтребител още не е вмесен за разглеждане.

„Нека този проект се разгледа в Парламента преди второто четене на промените в ЗОВС”, каза в заключение Радев.

Вижте цялото интервю тук.  

Свързани теми

Предишна публикация
Капитал: Бизнесменът Румен Гайтарски концесионира летище Горна Оряховица
Следваща публикация
Приеха на първо четене промените в ЗОВС, които позволяват съвместен „ер полисинг” със страни от НАТО
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню