Простите факти около мисията „ер полисинг”

5 прочитания

В последните няколко дни въпросът за изпълнението на мисията „ер полисинг” от ВВС на Република България отново е разискван в общественото пространство и то след няколко изказвания на премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев. Волно или не, тези изказвания се тълкуват много широко и твърде неточно.

„Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат“, заяви премиерът Борисов в петък, 22 юли 2016 г. в сутрешния блок на Нова телевизия.

По-късно през същия ден министър Ненчев уточни, че по време на тези случаи е нямало нарушение на въздушното ни пространство и е имало вдигания на дежурните ни изтребители, както предполагат приетите процедури. Той заяви още, че колкото по-често се вдигат изтребителите, толкова по-бързо се изразходва техния ресурс.

Вероятно нещата бих спрели тук, ако вчера, 24 юли 2016 г., министър Ненчев не даде интервю в сутрешния блок на Нова телевизия „Събуди се”. Интервюто бързо се превърна в хаос от неточни въпрос на двамата водещи, неадекватни отговори на военния министър и още по-неадекватни обобщения от страна на водещите.

„Това са провокации към нас и реагираме в съответствие на законите и плановете, които имаме – привеждаме изтребителите ни в готовност и ги вдигаме за да прехванат съответните цели”, отговори министър Ненчев на въпроса на водещите, дали ни притеснява активността на руската авиация покрай границите на България.

„Ние никого не провокираме, но когато имаме чужди самолети в зоната ни за отговорност с изключени транспондери е силно обезпокоително и взимаме съответните мерки, както е по закон”, отговори военният министър на въпроса защо са тези провокации.

Ненчев обясни още, че е имало случаи да се вдигат изтребители и по граждански самолети, но те били рядкост, като вероятно има предвид случая с израелския Boeing 747 от началото на месеца.

„В тази силно увредена среда на сигурност е притеснително ако нямаме връзка с екипажа и самолетът им е неразпознаваем”, каза още Ненчев и информира, че в последните дни е имало четири такива случаи, а в последните месеци били 10.

Водещите на предаването изразиха притеснение, че тази руска активност хаби ресурса на изтребителите ни и военният министър се съгласи с тях.

По неясни причини разговорът с министър Ненчев бе доста изкривено представен в редица български медии, включително и в световната агенция Reuters. Според тази изкривена трактовка от типа на „разваления телефон“ е имало 10 нарушения на въздушното ни пространство, явно бъркайки термините „въздушно пространство на България” и „зона на отговорност”, който министър Ненчев използва.

За каква „зона на отговорност” става въпрос всъщност и как действат нашите изтребители в системата за ПВО на НАТО?

Българското въздушно пространство се простира над сухоземната територия на републиката и нейните териториални води. Териториалните ни води се простират на 12 морски мили (около 22 km) от българския бряг.

В същото време българското РВД отговаря за доста обширна част от въздушното пространство над Черно море. Тези части съвпадат с т.нар. „зони на отговорност” в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО, като тази зона е определена със специална заповед преди няколко години.

Полетите в международното въздушно пространство не се ограничават от някакво действащо международно законодателство. В същото време активността на руската военна авиация над Черно море по правило се извършват без подаден летателен план към съответните служби на РВД и без включен транспондер.

Макар това да не е незаконно, подобни действия се считат за застрашаващи цивилния трафик от РВД.

От своя страна руските военни самолети стандартно изпълняват разнообразни задачи, като радиотехническо разузнаване, следене на бойните кораби на НАТО в Черно море, патрулни полети и дори тренировъчни полети по маршрут на стратегически бомбардировачи с изтребителен ескорт, случващи се по няколко пъти на месец.

Действията на дежурните изтребители в България се контролират от командния цетър на НАТО в Торехон, Испания (CAOC-T). По преценка на този команден център се вдигат дежурните изтребителни сили на съответните страни от Черноморския басейн, но последната дума при командата за вдигане на изтребителите се подава от нациналния авационен оперативен център. Пак по команди от CAPOC-T, дежурните изтребители могат да извършат визуална идентификация на руските военни самолети или само да следят предвижването им от извън зоната на визуален контакт.

Руските военни самолети не нарушават въздушното ни пространство (факт, който е подчертан от министър Ненчев и от много други официални лица в последните месеци и години). В повечето случаи те летят на дистанция 60 – 70 km от брега (или 38 – 48 km от въздушното ни пространство), като следват очертанията му. В отделни случаи има и приближаване на по-малки дистанции, но отново без фактически нарушения.

Разбира се, има известен провокативен елемент в част от тези полети, но не трябва да се забравя, че тяхното естество е и проверка на елементите на системата на ПВО на НАТО – включително време за реакция, процедури, по които се изпълнява прехвата, начините на комуникация с командните пунктове, начините на предаване на съпровождането с изтебителите от една страна на друга и ред други показатели.

В началото на юни 2016 г. в радиоинтервю началникът на отбраната генерал Константин Попов заяви, че от началото на годината е имало около 30 вдигания по тревога за дежурните ни изтребители. Почти всички от тях са по цели над Черно море. Днес военният министър каза, че в последните месеци те са десет. През миналата година ВВС на Турция, България и Румъния са извършили над 100 подобни вдигания на дежурните изтребители, като се очаква руската активност през тази година да не е по-малка.

Има ли причини за истерия около тази активност?

Не. И руските военни самолети и изтребителите на НАТО в Черноморския регион играят (за сега напълно културно и по едни неписани правила) една добре позната игра, която бе леко позабравена в годините след Студената война. От гледна точка на международното законодателство, нито НАТО, нито Русия извършват нещо нередно.

Няма нужда и от истерии за използването на българските изтребители МиГ-29. Основното предназначение на изтребителната авиация в мирно време е точно такова – изпълнение на мисията „ер полисинг”. А тя се изпълнява достойно от родните ВВС от приемането ни в НАТО до днес.

Ако има място за притеснение, то това е незавидното ресурсно осигуряване на българските изтребители. Но тук министър Ненчев може да се сърди най-вече на себе си и странните и непоследователни ходове от негова страна и страна на членовете на политическия му кабинет, по въпроса с поддръжката на българските МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС след генерал-майор Радев
Следваща публикация
Стартът наближава
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню