Индия иска пълен технологичен трансфер по FGFA

3 прочитания

Индия ще изиска пълен технологичен трансфер от Русия по програмата FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) плюс други придобивки иначе няма да влага милиарди в проекта. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Според източници на Times of India е било взето решение на високо правителствено ниво да не се повтаря грешката с лицензното сглобяване на Су-30МКИ. До момента индийската компания HAL е сглобила около 240 самолета, които не само че са по-скъпи от тези произведенив Русия, но и компанията не придобива никакви технологии, които да ѝ помогнат да създава сама изтребители.

Въпреки, че Русия оказва натиск за подписването на дълго отлагания договор за разработка на FGFA, който фактически е индийски вариант на Сухой Т-50, Индия вероятно ще търси предоговаряне на условията по проекта.

Според Times of India Индия ще търси технологичен трансфер по две направления – настоящия проект FGFA и най-вече даване на целия софтуер около който е изграден изтребителя, за да се гарантира неговите бъдещи ъпгрейди и директна руска помощ в проектирането на AMCA – индийски проект за изтребител от следващо поколение.

Индия имаше забележки към Т-50 в настоящия му вид, но руската страна е обещала отстраняването на всички 43 критични забележки.

Преди около месец, в рамките на изложението Aero India, редица представители на руската авиационна индустрия признаха, че в момента има застой в разговорите около договора за разработка на FGFA.

Според предварителната договореност Индия ще вложи $4 млрд. в разработката на FGFA, а стойността на цялата програма, включително и производството на 127 изтребителя ще излезе около $25 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия ще купува MQ-4C Triton
Следваща публикация
Paramount пуска сериен Mwari
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню