Транспортният министър предложи прекратяване на концесията на летище София

2 прочитания

Министърът на транспорта Христо Алексиев предлага Министерски съвет да вземе решение за спиране на концесията на летище София. Това обяви самият той на нарочна пресконференция днес, 21 март 2017 г.

Аргументите на транспортния министър са, че процедурата е опорочена и не е изгодна за държавата, като ще доведе до отлив на пътници. Министър Алексиев заяви, че не отрича концесията като практика, но ако тя е изпълнена по добър начин.

„Концесията е една много добра форма на управление и стопанисване на държавна собственост. Въпросът е дали е защитен държавният интерес. В случая не мисля, че това е налице“, каза Алексиев.

Транспортният министър подчертава, че 55% от тежестта на оценките на различните оферти идва от началното концесионно плащане, което трябва да бъде не по-малко от 550 млн. лева. В същото време критерия инвестиции е с два 15% тежест.

Според Алексиев основна слабост на настоящата концесионна процедура е, че ще се стигне до вдигане на летищните такси с 20-25 млн. лв. на година, защото новият концесионер ще иска да избива първоначалната концесионна такса, което може да доведе до отлив на авиокомпании и до свиване на трафика.

Служебният транспортен министър се съмнява и в смисъла от инвестиране на парите от концесията в БДЖ.

„Като човек, ангажиран с жп транспорта, смятам, че е абсурдно да решаваме един проблем като създаваме друг. Не може клиентите в самолета да бъдат натоварени с дължовете на БДЖ. Вдигайки таксите, субсидираме един вид транспорт за сметка на друг. Решаваме един проблем и се създава друг в авиацията“, обясни министър Алексиев.

Друг основен проблем според Алексиев е, че няма яснота какво искаме да се случи с летището, тъй като с най-голяма тежест при избора на концесионер е размерът на първоначално концесионно възнаграждение, докато плановете за развитие на летището са с тежест 25%, а инвестициите с 10%. С най-малко значение пък са въпросите на сигурността – 5%.

„Държавата иска да получи едни къси пари и не се интересува от бъдещото развитие на летището“, казва министърът.

Решението му е на базата на анализ на условията на концесията. Документът заедно с позицията на министъра ще бъде представен на Министерския съвет, който ще трябва да излезе с окончателно решение. Това трябва да стане идните седмици, като министерството трябва да изготви и финансова обосновка, тъй като спирането на процедурата ще касае и бюджета.

Не е ясно какво ще се случи ако служебното правителство спре концесията. Възможно е новото редовно правителство да рестартира процедурата по старите условия или да започне процедура с използването на външен консултант за избистряне на нови и по-изгодни за държавата условия, особено ако се игнорира спасяването на БДЖ.

Концесията на летище София бе гласувана от кабинета „Борисов 2” на 20 май 2016 г. и по първоначален план оферти трябваше да се получават до 20 октомври. В последствие този срок бе удължен четири пъти с различни аргументи – първо до 18 ноември, след това до 14 декември, после до 31 януари 2017 г. и накрая до 19 май.

Свързани теми

Предишна публикация
Ърнст енд Янг: Липсата на консултат не проблем за концесията на летище София
Следваща публикация
BH Air прекрати операциите с A330
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню