Началникът на ВВС летя на Gripen

20 прочитания
alt

Началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов летя на многоцелев изтребител JAS-39D Gripen от състава на Кралските шведски ВВС. Полетът е извършен днес, 4 февруари 2011 г., по време на визита на българска военна делегация в Швеция.

Генерал-майор Константин Попов е летял заедно с шеф изпитателя на Saab Рикард Люнгберг. По време на полетът генерал-майор Попов се е запознал от първа ръка с възможностите на модерния многоцелев изтребител Gripen. Това е вторият полет на типа за Попов, който през лятото на 2010 г. направи опознавателен полет на двуместен Gripen D от състава на чешките ВВС.

alt 

Генерал-майор Константин Попов, заедно с шеф изпитателя на Saab Рикард Люнгберг след полет с изтребител JAS-39D Gripen (сн. Saab)

alt 

Генерал-майор Константин Попов в кабината на Gripen (сн. Saab)

Генерал-майор Константин Попов е част от българска военна делегация водена от министъра на отбраната Аню Ангелов, която между 2 и 4 февруари посети Швеция. Основна точка от визитата бяха посещението на завода на Saab в Линчопинг, където той се запозна с възможностите на компанията и произвеждания от нея изтребител Gripen. Ангелов се е срещнал с Ленарт Синдал, изпълнителен вицепрезидент и директор на Business Area Aeronautics на Saab, който е потвърдил твърдия ангажимент на компанията за участие в програмата за придобиване на нов многоцелев изтребител за България. Днес Ангелов се е срещнал с шведският министър на отбраната Стен Толгфорс, както и с председателя на шведската агенция за експорт на отбранителна продукция FXM Улф Хамърстрьом, които също са потвърдили ангажиментът на шведското правителство да участва в бъдещия конкурс за придобиване на нов многоцелев изтребител.

Визитата на Ангелов идва няколко дни след като Министерство на отбраната официално разправи запитвания за информация (RFI) до правителствата на Швеци, Германия, Франция и САЩ във връзка с предстоящия конкурс за нов боен самолет. В запитването се търси информация за цените, условията и сроковете на доставки на многоцелевите бойни самолети, които се произвеждат от съответните държави.

alt 

Българската делегация заедно с домакините от Saab (сн. Saab)

alt 

Министър Ангелов се запознава с възможностите на многоцелевия изтребител Gripen (сн. Saab)

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29UPG направи първият си полет
Следваща публикация
S-92 отива в Афганистан
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню