ВВС получиха ремонтиран L-410

3K прочитания

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Самолетът с борден номер 068 е преминал през ревизия на планера Р-2 и капитално-възстановителен ремонт на двата си двигателя Walter M601E и винтовете към тях. Българският L-410 бе разглобен и изпратен по земя за ремонт в Чехия през февруари 2018 г.

Интересно е да се отбележи, че преминалата през ремонт машина има променен камуфлаж – вместо досегашния в два тона на зеленото се е преминало към сиво-син камуфлаж в два тона.

Обществената поръчка за ремонта на два L-410 (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат – чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през миналата пролет.

Целият договор за възстановяване и ремонт на двата самолета трябва да бъде приключен в рамките на 36 месеца от сключването му. Стойността му е малко над €2,75 млн.

L-410 борд 068 постъпва в българските ВВС през ноември 1990 г. От началото на експлоатацията си има натрупан нальот от 2827 часа и 6375 кацания.

Двата L-410 от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна не летят от средата на 2009 г. Един от тях е оборудван със система за облитане на аеронавигационни средства. Сравнително леките транспортни самолети могат да се използват за разнообразни задачи, най-вече хвърляне на парашутисти, но и за обучение на млади пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител
Следваща публикация
Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Меню