Министър Ангелов: Изтребителят ще струва до $390 млн.

2 прочитания
alt

“Най-късно в началото на 2013 г. ще бъде изготвен и представен на Министерски съвет инвестиционен разход за 350 – 390 млн. долара за период от пет години”, заяви днес, по време на национална кръгла маса,  министър Аню Ангелов във връзка с проекта за придобиване на нов многоцелев изтребител.

„Не искаме да поставим следващото Народно събрание и следващото правителство в условията, в които беше поставено това Народно събрание и правителството, затова проектът няма да минава през Народното събрание”, разясни още министър Ангелов.

В поредното изказване на министъра на отбраната има затвърждаване на вече известната позиция, че проектът за нов изтребител ще тръгне през 2013 г. Това бе обявено още през есента на 2011 г. 

В изказването на Ангелов, обаче има един момент, който меко казано буди недоумение. Той споменава прекалено конкретна стойност за проекта, включително и време за разсроченото му плащане. Не става ясно, дали тази цена се бази на реална информация получена от фирмите кандидатски за доставка на нови бойни самолети или се базира на оценки на МО. Междувременно, през март, Ангелов заяви, че страната твърдо се насочва към изтребители втора ръка.

Твърде увереното конкретизиране, най-вероятно говори за това, че Ангелов цитира конкретно предложение без да назовава за кой изтребител се касае то. Към момента се предполага, че шведската оферта за осем новопроизведени изтребители Gripen е около €450 млн. Около тази стойност се върти и предложението на Италия за употребявани Eurofighter. Предложението на Германия за употребявани Eurofighter още не е внесено в МО, като това се очаква да стане към края на месеца. Всички тези страни вече заявиха под една или друга форма, че ще предложат изгодни банкови заеми с голям срок на погасяване (повече от пет години). Така смело може да се предположи, че Ангелов цитира конкретно предложение, което най-вероятно идва от САЩ и се касае за употребявани F-16 модернизирани до стандарта MLU и намиращи се в момента на въоръжение в Холандия или Португалия.

Ако това е така, то определено не прави чест на министъра на отбраната да предопределя бъдещ конкурс базирайки се само на едно предложение. Още повече, че не е ясно дали в споменатата сума влизат въоръжение, обучение и логистика.

Не е ясно и защо инвестиционният проект ще минава през Министерски съвет в края на тази или началото на следващата година, след като след това той няма да бъде предлаган на Парламента за одобрение. Това може да се класифицира само като имитация на дейност за пред ВВС и фирмите кандидатки. Още повече не става ясно, защо са нужни подобни заявления, предвид факта, че около година преди следващите парламентарни избори няма изгледи ГЕРБ да не бъдат преизбрани за нов мандат. Тоест шансът за ново правителство на ГЕРБ е много голям и би следвало да има последователност в действията, включително и при процеса за избор на нов боен самолет.

От тази гледна точка, последното изявление на министъра на отбраната може да се класифицира, като поредната доза безотговорно говорене във връзка с най-важната програма за военната ни авиация. Нещо, на която бяхме свидетели прекалено често често в последната година. Привидният отказ от програмата и делегиране на отговорността на едно следващо правителство, пък може да се определи като поизбързал предизборен ход.

Свързани теми

Предишна публикация
ГАЛЕРИЯ: Полети на МиГ-21 в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Започват тържествата по случай 100 години военна авиация
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню