Канада спря финансирането на F-35

5 прочитания
alt

Канадското правителство спря финансовото си участие в програмата F-35 JSF, след като одит показа, че канадското Министерство на отбраната умишлено е укривало ключова информация за цената на проекта.

Резултатите от одита бяха обявени на 3 април и показаха, че канадското Министерство на отбраната е укривало важна информация за нарастващата цена на проекта JSF, както и умишлено не е следвало точните процедури при избора и покупката на ново въоръжение.

В резултат на тези разкрития правителството на Канада спря всякакво ново финансиране на проекта, както и закупуването на самолети. Предполага се, че контролът върху програмата ще бъде даден директно на канадското правителство, а не на Министерството на отбраната, както до сега.

Според изявления на канадския министър председател, участието на станата му в програмата ще продължи само след като бъде извършен независим анализ на F-35, който да покаже реалната цена на проекта, да оцени евентуалните алтернативи и да даде мнение относно прозрачността при процесите около избора на F-35.

Канада възнамерява да купи 65 броя F-35A, които би трябвало да струват около $8,9 млрд. общо (или по около $137 млн. за брой). В момента, обаче САЩ купува F-35 от малосерийното производство по около $210 млн. за брой, а се очаква цената да не падне под $160 млн. Днес канадските въоръжени сили разполагат със 78 модернизирани CF-18 Hornet.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия търси 75 морски вертолета
Следваща публикация
Доставиха F-16 номер 4500
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню