Сирия свали турски F-4

1 прочитания
alt

Сирийската противовъздушна отбрана изглежда е свалила турски боен самолет F-4 Phantom. Това стана ясно в късния следобед днес, след като сутринта се появиха съобщения, че ВВС на Турция са загубили контакт със свой F-4 летящ над Средиземно море.

Турски медии цитират премиера Реджеп Ердоган, който е казал, че Сирия вече е поднесла извинения за инцидента. Но Ердоган още е заявил, че не е ясна точната причина за инцидента и съдбата на екипажа. Въпреки, че още няма официално съобщение от Турция, но по всичко личи, че бойният самолет е бил свален. ВВС цитира свои източници и съобщава, че днес следобед е бил свикано спешно заседание на правителството.

До момента се знае, че контактът с турския F-4 е загубен около 11,58 часа местно време, докато той е летял над провинция Хатай. Машината е излетяла от авиобаза Ерхач и е летяла повече от 90 минути преди да изчезне.

Частният турски телевизионен канал NTV твърди, че самолетът се е разбил в сирийски териториални води, но не е имало реално нарушение на сирийското въздушно пространство. Според телевизията в търсенето на екипажa са си помагали турската и сирийската брегова охрана.

В същото време BBC цитира сирийски очевидци, които твърдят, че ПВО на страната е свалил неидентифициран самолет летящ над северния крайбрежен град Рас ал Басит. Ливанският телевизионен канал ал-Манар твърди същото, но споменава и за втори турски самолет, който е бил повреден от сирийската ПВО.

Турция продължава да експлоатира над 100 двудвигателни изтребители F-4E Phantom II, като около 54 от тях са модернизирани до стандaрта Terminator 2020. Освен това страната разполага и с ескадрила от разузнавателната версия на самолета RF-4E. За сега не е ясно какъв точно е бил сваления F-4.  

Свързани теми

Предишна публикация
Сирия свали турски F-4 (допълнение)
Следваща публикация
Трима кандидати в корейския конкурс
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню