Сирия свали турски F-4 (допълнение)

8 прочитания
alt

Вчера, 22 юни, около 12,00 часа местно време на границата между Сирия и Турция е свален турски боен самолет F-4 Phantom. Макар, че вчера все още имаше неясноти за случилото се, по-късно вечерта инцидентът бе потвърден, както от сирийска, така и от турска страна.

Късно снощи, официалната сирийска информационна агенция SANA излезе със съобщение, в което се казва, че около 11,40 часа местно време неидентифициран самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, движейки се с много висока скорост на пределно малка височина. Самолетът е летял над сирийски териториални води в акваторията на Средиземно море. Според SANA целта е поразена със зенитна артилерия, докато се е намирала на 1 km от брега, след което се е отдалечила и е паднала в морето на около 10 km западно от село Ом ал-Туоур, в сирийската провинция Латакия. Според сирийската страна едва след унищожаването ан целта е станало ясно, че това е турски боен самолет. В съобщението на SANA се цитира високопоставен военен източник, който заявява, че сирийските въоръжени сили са действали в съответствие със ситуацията, в която се намира страната.

Турският премиер Реджеп Ердоган потвърди почти по същото време, че турски F-4 е свален от сирийската армия над Средиземно море. Той направи заявление след над двучасово извънредно заседание на съвета за сигурност към турското правителство. Ердоган се закани, че след изясняване на точните обстоятелства страната му ще отговори твърдо и безкомпромисно.

На 23 юни изявление по въпроса направи и турския президент Абдула Гюл, който директно призна, че е много възможно турския F-4 да е нарушил сирийското въздушно пространство, защото е имало подобни случаи и в миналото.

По-късно през деня турския вицепремиер и говорител на правителството Бюлент Арлич заяви, че сваленият самолет е бил разузнавателна машина RF-4E Phantom. Турската страна до момента не уточняваше точната модификация на машината и заявяваше, че е излетяла от авиобаза Ерхач към 10,30 часа и връзката с нея е загубена в 11,58 часа.

За сега не е ясна съдбата на екипажа, който се издирва от сирийския и турски флот при съвместна операция.

Повече от 24 часа след инцидента и двете страни се въздържат от враждебни действия. Турция, явно негласно признавайки, че нейн разузнавателен самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, а Сирия, която се намира почти в състояние на гражданска война, не желае излишна международна конфронтация.

ВВС на Турция в момента експлоатира около 160 бойни самолета F-4 Phantom от три основни модификации, базовия F-4E, модернизирани F-4E Terminator 2020 и разузнавателни машини RF-4E.  

Свързани теми

Предишна публикация
Турция твърди, че техния F-4 e свален над международни води
Следваща публикация
Сирия свали турски F-4
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню