Турция твърди, че техния F-4 e свален над международни води

1 прочитания
alt

Турция направи рязък завой по отношение на досега изнесената информация за сваления от Сирия RF-4Е, като обяви, че машината е унищожена над международни води. Поради това страната свиква спешна среща на НАТО, която ще се проведе във вторник.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу обяви радно днес в интервю за държавната телевизия TRT, че в момента на поразяването си турския RF-4 се е намирал на 13 морски мили от брега (24,1 km), което е извън териториалните води на Сирия, които започват на 12 морски мили от брега (22,2 km). Според Давутоглу между 11,43 и 11,47 часа местно време турския самолет се е намирал в сирийското въздушно пространство, но това не е било умишлено. Той заяви, че машината е изпълнявала тренировъчен полет свързан с тестове на турската радарна мрежа. Турският RF-4 е поразен в 11,58 часа.

В същото време турските власти съобщиха, че знаят къде се намират останкитe на турския самолет. А именно на 1000 – 1300 метра дълбочина на около 10 km от сирийския бряг (дълбоко в сирийска територия).

Сирия продължава да се придържа към версията, която обяви още в петък вечер. А именно, че около 11,40 часа местно време неидентифициран самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, движейки се с много висока скорост на пределно малка височина. Самолетът е летял над сирийски териториални води в акваторията на Средиземно море. Според сирийците целта е поразена със зенитна артилерия, докато се е намирала на 1 km от брега, след което се е отдалечила и е паднала в морето на около 10 km западно от село Ом ал-Туоур, в сирийската провинция Латакия. Според сирийската страна едва след унищожаването на целта е станало ясно, че това е турски боен самолет. В съобщението на сирийската информационна агенция SANA се цитира високопоставен военен източник, който заявява, че сирийските въоръжени сили са действали в съответствие със ситуацията, в която се намира страната.

Израeлските медии съобщиха, че турския RF-4 е поразен от мобилната зенитна ракетно-артилерийска система Панцирь-С1. Ако турската версия, обаче е вярна и целта е поразена на 24 km от брега най-вероятно става въпрос за използване на С-300 или Бук-М1-2.

Турция свиква заседание на НАТО на базата на член 4 от Северноатлантическия пакт, който дава възможност за заседания и съвместни мерки, ако една от страните се чувства застрашена.

За сега няма отговор на въпроса защо Турски боен самолет се е движил по границите на страна, която практически се намира в състояние на гражданска война и не е ли имало по-подходящо място за извършване на тренировъчни полети. Съдбата на двамата души екипаж е все още неизвестна, но шансовете за тяхното спасение са вече минимални.  

Свързани теми

Предишна публикация
МО пусна за продажба шест Су-25
Следваща публикация
Сирия свали турски F-4 (допълнение)
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню