Швеция представи финансови решения за Gripen

0 прочитания
alt

На 27 юни шведското правителство, представлявано от шведската Агенция за военен експорт FXM, представи пред българското Министерство на отбраната примерно финансово решение за изтребителя Gripen. От шведска страна на срещата с програмния екип за избор на нов боен самолет са присъствали генерал-майор от резерва Ян Андерсон, бивш командващ на Кралските шведски ВВС, шведското военно аташе подполковник Пер Алриксон и други представители на FXM, шведското правителство и Saab.

„Основната идея на това посещение бе да установим диалог с екипа от вашето министерство, който подготвя програмата, да обсъдим по-дълбоко информацията, която дадохме в рамките на RFI предаден през март 2011 г., да се информираме до къде са стигнали процесите в България и най-важното да дадем примерно финансово решение на базата на вашето запитване за информация”, – разяснява генерал-майор Андерсон.

Андерсон отказа да коментира детайли около новото финансово предложение с обяснението, че България все още е на ниво събиране на информация и самото финансово предложение показано от шведската страна е имало за цел да покаже гъвкавите възможности, които Швеция е готова да предостави. Според него подробно предложение може да има само, когато България стартира конкурсна процедура. Той отказа да коментира и сроковете и условията за изплащане, но заяви, че няма друга страна, която да предложи нови изтребители на по-ниски цени.

„Едва, когато получим точните изисквания на българската страна, а това става в рамките на конкурс, тогава можем да изготвим конкретно финансово предложение, което да е специално създадено за вас.”, коментира още Андерсон.

Все пак Маркус Халберг, програмен директор за Европа на FXM, сподели, че в основата на това финансово предложение стои нисколихвен заем, който Швеция ще изтегли от свое име, след което България ще изплаща доставените Gripen на Швеция, а Швеция ще се разплаща на кредиторите. Нуждата от такава финансова схема идва от факта, че Кралство Швеция има много по-добър кредитен рейтинг от България и може да получи изключително изгодни банкови заеми, нещо, което страната ни не може да си позволи. Тук трябва да припомним, че значителна част от утежненията около сделката за вертолетите Eurocopter дойде от неизгодните банкови условия на Societe Generale.

Според представителите на FXM в представеното финансово решение е включен и пълен логистичен пакет.

Запитан дали Швеция и Saab имат намерение да предложат употребявани изтребители Gripen, генерал-майор Андерсон отвърна, че страната му има намерение да предложи само новопроизведени изтребители, защото те са най-изгодни с оглед на експлоатация за целия жизнен цикъл от 30 години. Андерсон подчерта, че при офертата на Швеция и Saab няма да има скрити цени и че на България ще е много ясно точно, колко трябва да вложи в експлоатацията на своите Gripen в даден период от време. На въпроса как ще реагира Швеция, ако България постави летвата с цената много ниско, Андерсон призна, че има ниво под което страната му не може да падне и заяви, че Швеция не може да предложи употребявани самолети в момента.

Андерсон заяви, че вижда добри сигнали от българската страна и смята, че процесът в България ще бъде ясен и прозрачен.

Шведското правителство и Saab предаде своят отговор на запитването за информация от България през март 2011 г. Шведското предложение включва осем новопроизведени изтребителя Gripen C/D напълно отговарящи на изискванията на НАТО, oбучение на пилоти и технически персонал от страна на шведските ВВС с последващо обучение и подкрепа, парньорски подход , при който България ще бъде равноправна страна заедно с другите държави, използващи Gripen и индустриално партньорство в съответствие с българските изисквания.

Свързани теми

Предишна публикация
Дни на отворените врати в РВД
Следваща публикация
Възстановява се подготовката на млади летци
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню