МиГ-21 и Су-25 ще продължат да летят до края на 2014 г.

30 прочитания

Изтребителите МиГ-21бис/УМ и щурмовите самолети Су-25К/УБК ще продължат да се експлоатират във ВВС на България до края на 2014 г. Това става ясно от интервю на полковник Анатолий Кръстев, началник щаб на ВВС, което е публикувано в новия брой на АЕРО.

И двата типа ще преминат през процедури за удължаване на техническия ресурс, което ще позволи тяхната експлоатация в следващите близо две години. Работата по МиГ-21, които в момента не летят, вече е започнала и се очаква скоро те отново да полетят.

Флотът от МиГ-21 трябваше да спре да лети през 2012 г. поради изчерпване на календарния ресурс (30 години), но в последствие те преминаха през мероприятия, които позволиха машината да лети до края на 2012 г. При Су-25 се очакваше спиране на полети през август 2013 г. за едноместните машини и март 2014 г. за спарките. Щурмовите самолети базирани в Безмер преминават вече през няколко удължаване на междуремонтния ресурс и продължават да се експлоатират безпроблемно.

През април 2013 г. пък ще започне възстановяването на летателната експлоатация на реактивните учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Тогава се очаква да се облетят първите две машини, които са преминали през процедури за удължаване на техническия ресурс (с две години), а до края на годината наличен ще е и първия самолет, който е преминал КВР.  

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ангелов: Имаме окончателно решение за изтребителя
Следваща публикация
Министър Ангелов не успя да каже как ще плати изтребителите
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню