Министър Ангелов не успя да каже как ще плати изтребителите

4 прочитания

Министърът в оставка на отбраната Аню Ангелов не успя адекватно да обясни на депутатите от къде ще дойдат парите за закупуване на нов боен самолет за ВВС. Това стана ясно днес, 1 март, по време на отговор на парламентарен въпрос зададен от депутата от БСП Ангел Найденов.

Единственото, което министърът в оставка успя да обясни е че е предал на Министерството на финансите бюджетна прогноза за периода 2014 – 2016 г., в която има заложен ръст на военния бюджет до 1,5% от БВП, което значи допълнителни 200 млн. лева за капиталови разходи годишно, което ще позволи между 2014 и 2020 г. да се платят около 700 млн. лева, колкото е прогнозната стойност на проекта.

Ангелов, обаче не успя да каже, дали наистина тези пари ще бъдат налични, като отбеляза, че решението ще се взима от следващото редовно избрано правителство. Факт е обаче, че за цялото управление на ГЕРБ процентът от БВП за отбрана не стигна до заветните 1,5% и е малко вероятно да стигне в следващите години, поради необходимост от туширане на социалното напрежение в страната.

Министърът в оставка се опита да обясни, че все още нищо не е решено по проекта за да разсее съмненията, че изборът е предопределен и клони към португалските F-16. Той съобщи също и че програмният екип в момента е в Швеция и преговаря за новопроизведени Gripen C/D. През миналата седмица той бе в Португалия, а по-миналата в Италия за употребявани Eurofighter.  

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-21 и Су-25 ще продължат да летят до края на 2014 г.
Следваща публикация
Тренировки за търсене и спасяване в Чайка
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню