Министър Ангелов: Имаме окончателно решение за изтребителя

3 прочитания

„Иначе ние сме завършили цялата работа (по изтребителя – бел. ред.). Има окончателно решение на военната експертиза и това окончателно решение ще бъде представено веднага след изборите на новото правителство.” – това каза министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов днес при изпращането на военните медици в Мали.

„Не смятам, че служебното правителство може да се занимава с този въпрос, доколкото няма Народно събрание, а съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, трябва да бъде взето решението от Народното събрание“ – допълни още министърът в оставка, като заяви в заключение, че въпросът за новия изтребител ще остане за следващото правителство.

В края на миналата седмица екип от ВВС и МО бе в Швеция за преговори, на които шведската страна тряваше да даде своите последни и най-добри предложения към България за придобиване на нови Gripen. Преди това подобни преговори бяха извършени в Италия (за Eurofighter) и Португалия (за F-16). След финала на тези преговори трябва да се извърши оценка по предварително подготвена методика и да се избере най-подходящ кандидат за България.

Ако думите на Ангелов са верни, то значи, че екипът вече е направил оценката и е излязъл с предложение за най-добър избор. Нов редовен кабинет в България не може да се очаква преди началото на юни, което значи, че в най-добрия случай въпросът с изтребителя ще се разгледа тогава, ако разбира се новото правителство не реши да постави процедурата за придобиване на съвсем различни основи.  

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J на мисия до Мали
Следваща публикация
МиГ-21 и Су-25 ще продължат да летят до края на 2014 г.
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню