21% повече нальот за 2012 г.

21 прочитания

МиГ-21 и Су-25 ще летят до края на 2014 г. Красимир ГРОЗЕВ разговаря с полковник Анатолий Кръстев, началник-щаб на ВВС, за изводите от преминалия Анализ на подготовката и състоянието на дисциплината във Военновъздушните сили през 2012 г. и за предстоящите за тази година събития. „2012 г. бе доста динамична, напрегната и изпълнена с редица събития. Поставени бяха много задачи, които изпълнихме, и да не забравяме, че през тази година бе отбелязана и 100-годишнината от първия боен полет на нашата авиация. Важно е, че много от това, което свършихме през миналата година, бе с цел осигуряване на изпълнението на задачите и през новата година” – така започва разказа си полковник Анатолий Кръстев.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 54 (февруари 2013 г.)  

Едно от нещата, които полковник Кръстев изтъква на преден план за изминалата година, е, че тя е била абсолютно рекордна по отношение на проведени международни учения и тренировки. Техният брой е бил 16, което реално е най-големият брой за новата история на ВВС.

„Предизвикателство е да се организират и реализират тези неща в условия на криза” – отбелязва той, като казва, че в рамките на тези учения са усвоени и нови подготовки като например маневрен въздушен бой в група.

Друг повод за гордост за командването на ВВС е фактът, че през миналата година 34 летци са придобили нова класна специалност, като преобладаваща е била групата на новите второкласни пилоти. Също така има сериозен прогрес в системата за командване и управление със създаването на База КУН (Командване, управление и наблюдение), която вече има реална мрежова структура.

Страшно много направихме по мисия 3 на ВВС, а именно оказване на помощ на населението при бедствия и аварии. Общо са изпълнени 1024 такива полета, като можем само да споменем наводнението в село Бисер, гасенето на пожари през лятото и различните спасителни задачи, които изпълни транспортната авиация” – отбелязва още началник-щабът на ВВС. Огромната част от тези изпълнени задачи са в пожарогасене, като тук трябва да се разясни, че за един полет при пожарогасене се брои един пълен цикъл на зареждане с вода и хвърлянето върху пожара. Кръстев отбелязва, че ВВС се включва в тези задачи не само с летателна техника, но и със своите модулни формирования за помощ при различни кризисни ситуации.

Полковник Анатолий Кръстев

И най-важното, по отношение на общото количество пролетени часове на ВВС за 2012 г.  полковник Анатолий Кръстев отбелязва добра тенденция, като има повишаване от 21% спрямо 2011 г.

Въпреки инцидента с борд 11 от април 2012 г. полковник Кръстев подчертава, че безопасността на полетите е останала на добро ниво, което се поддържа от години, и командването на ВВС е доволно от това.

„Страшното е, когато не се знае на какво се дължи даден инцидент. Случаят със спарката МиГ-29 не бе такъв, нещата бяха ясни и се взеха съответните мерки за заостряне на вниманието при излитане” – отбелязва Кръстев. Техниката „Няма как да се търси ръст на подготовката, когато не разполагаш с достатъчен брой изправна техника – откровен е полковник Кръстев. – През миналата година се направи много за достигане на много добро ниво на изправна техника в транспортната авиация и до известна степен при учебната.”

Кръстев разясни, че през миналата година се е задействал договорът с италианската компания Alenia Aermacchi за поддръжката на самолетите C-27J Spartan, удължен е ресурсът на Ан-30 и са сключени три годишни договора с швейцарската компания Pilatus, което гарантира експлоатацията на един PC-12 и четири PC-9M – не само за миналата, но и за 2013 г. Отделят се средства и за Ан-2, който Кръстев определя като важен самолет.

„Благодарение на наличната и изправна техника успяхме да отчетем един много сериозен ръст в подготовката на транспортната ни авиация” – отбелязва Кръстев.

„Трябва да отбележим, че през 2012 г. имахме трудности при изпълняването и осигуряването на договорите с РСК МиГ за поддръжката на МиГ-29. Това доведе до известен смут в осигуряването на достатъчно изправна техника, но това се усети най-вече в края на годината. Причината за това бе, че загубихме една спарка при инцидент през април, което доведе до това, че нямаше достатъчно учебно-бойни самолети, а това се отразява на младия летателен състав. Успяхме да възстановим още един учебно-боен самолет и с това нормализирахме ритъма на подготовка” – споделя полковник Анатолий Кръстев, като отбелязва, че наличието на достатъчен брой МиГ-29 е изключително важно за поддържането на една от най-важните мисии на ВВС, а именно мисията „еър полисинг”. Само така може да се осигурява подготовката на дежурните летци и да се осигуряват млади попълнения.

През 2012 г. бе удължена експлоатацията на ветераните изтребители МиГ-21, а както полковник Кръстев споделя, вече са направени постъпки за още едно удължаване, като това ще му позволи да остане на служба до края на 2014 г.

„Има взето решение за това, като трябва да се минат съответните процедури. Самолетът е необходим за поддръжка на „еър полисинга”. Същото се планира и за щурмовите самолети Су-25, като и там ще се изпълни съответното удължаване за продължаване до експлоатацията на самолета до края на 2014 г. Това е важно, защото трябва да запазим способносите за удари по земни цели” – обяснява Кръстев.

 

Началник-щабът на ВВС със задоволство казва, че през 2012 г. са направени реални стъпки за възстановяването на летателната годност на L-39ZA. Ето какво обясни за това той:

Имаме вече договор с Aero Vodochody и през април очакваме два броя L-39 да бъдат възстановени и направени годни за полети. Това са самолети с нови двигатели с ресурс, които ще минат само през удължаване с две години на междуремонтния ресурс. След това към края на годината от капитално-възстановителен ремонт ще излезе един самолет. С това ще възстановим нормалната подготовка, като L-39 ще се ползва за въвеждащо обучение преди преминаване на изтребител. С три броя L-39ZA и четири PC-9M сме адекватни да поемем обучението на курсантите, които очакваме в Долна Митрополия”.

Полковник Кръстев с огорчение отбелязва, че през 2012 г. са се натрупали доста проблеми около вертолетната техника и лекия учебен Bell 206 все още не лети, като има и неуредени въпроси около поддръжката на вертолетите AS532 Cougar.

“Правим постъпки до средата на 2013 г. да имаме поне два изправни Bell 206, което съществено ще помогне на подготовката в Крумово. Относно вертолетите Cougar трябва да започне усвояването на 500-часовите прегледи в самата база и осигуряване на договор за интегрирана логистична поддръжка (до края на февруари и двата договора все още не бяха подписани – бел. ред.). Освен това през тази година трябва да направим постъпка за удължаване на експлоатацията на поне три Ми-17 (вертолетите достигат 25-годишния си общ технически ресурс и трябва да се направят постъпки за купуване на бюлетин за допълнително удължаване от завода производител – бел. ред.)”

Относно Ми-24 полковник Кръстев отбеляза, че има стартирана процедура за възстановяване на летателната годност (която междувременно бе прекратена – бел. ред.), но запитан дали има осигурени финанси, той отговори, че всичко е въпрос на приоритети и че парите не достигат.

„Когато се експлоатира разнообразна техника – разяснява Кръстев, – не минава и година, без да има нужда от сериозни вложения в някой тип.”

Учебната авиация Една от най-амбициозните задачи за 2013 г. е създаване на учебен център в Долна Митрополия, който ще действа по цивилните стандарти и ще дава на курсантите лиценз за любители пилоти (PPL) по стандартите на ГД ГВА и EASA. Ето какво споделя началник-щабът на ВВС по темата:

“Има заповед за предварителна дейност по темата, която да регламентира финалния етап на тази инициатива. Имаме проведени вече срещи с ГД ГВА и обсъдихме предстоящите дейности. В момента сме в етап на подготовка на документите, като сроковете, които сме си поставили, са до средата на 2013 г. да имаме създадена Организация за летателно обучение (FTO). Важното е, че при трансформацията, през която премина ВВС, успяхме да запазим в щатното разписание на учебната авиогрупа „Георги Бенковски” всички длъжности, които се изискват за създаване на такава организация. На първо време това обучение ще се прави с PC-9M, но имаме доброто  желание и планове да закупим и по-леки учебни самолети, които да отговарят на всички цивилни стандарти за обучение. Такъв самолет, на който се прави скрийнинг, заедно с L-39 и PC-9 ще осигурява най-пълната и ефективна подготовка на младите пилоти. Такава система се използва от почти всички страни в НАТО просто защото е най-ефективна”.

Хората

„Дълги години не успявахме да направим онзи нормален цикъл, в който младият лейтенант излиза от Долна Митрополия с добра подготовка, преминава през курс на приучване и започва да лети на боен самолет. През 2012 г. за първи път от доста години успяхме да приучим на боен самолет (МиГ-29 – бел. ред.) трима наистина млади старши лейтенанти. Това е важно, защото е плод на едно решение, което бе взето от командването преди две години за непрекъсване на приемствеността на поколенията и концентриране върху подготовката на млади летци. Трябваше системата да се върне към нормалното си състояние и това бе крачка, която направихме успешно. Със следващите випуски също работим целенасочено” – разяснява полковник Кръстев.

2013 г. За новата година се планират сходно количество учения и тренировки, както и през изминалата 2012 г. В момента текат планиращите конференции и все още е рано да се говори с детайли, но всичко съществено от миналата година ще се повтори под една или друга форма и през тази, отбелязва полковник Кръстев.

„Интересно ще е тактическото учение с бойни стрелби на полигона в Шабла. Отново то ще е със сръбско участие, като както и през 2011 г., те ще участват с изтребителната си авиация. Имаме разговори за включването и на Гърция под някаква форма, но засега без реални стрелби. Отново ще се правят учения с Румъния по мисията „еър полисинг”. Отново ще има учение “Iron Guard”, но сега ще е с по-голяма сложност. По план ще участваме и в ученията на другите видове въоръжени сили.”

В заключение полковник Кръстев отбелязва, че най-важно е през 2013 г. да продължи процесът на приемственост между поколенията в бойната авиация, както и да се продължи с участието в голям брой международни учения и тренировки. Той отбелязва, че отново е поставена задача за повишаване на нальота и повишаване на подготовката.

„Няма ли количествено изражение, то трудно е да говорим, че реално сме повишили подготовката. Трябват повече часове и само така може да кажем, че сме усвоили нови способности. Надяваме се към края на тази година да има достатъчно вертолети в Крумово и остава сериозната задача да осигурим МиГ-29” – казва в заключение полковник Кръстев.

Свързани теми

Предишна публикация
Tрябва да направим най-добрия избор
Следваща публикация
Време ли е?
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню