МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

2K прочитания

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Поръчката, чиято очаквана стойност е 2,5 млн. лева без ДДС, включва доставката на до четири самолета, авиационно-техническо оборудване, пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно проверовъчна и контролно измервателна апаратура, техническа и експлоатационна документация и обучение на до четирима инструктора и до 10 души инженерно-технически персонал. Срокът за подаване на оферти е 16 октомври.

Целият договор трябва да се изпълни в рамките на 24 месеца от подписването му.

Техническите изисквания към самолета са той да може да бъде използван за първоначално обучение денем и нощем (VFR), както и за обучение за полети по прибори (IFR), трябва да може да изпълнява основните елементи от сложния пилотаж и да е от категорията aerobatic/acrobatic според авиационните изисквания EASA CS23, FAR23 или техни еквиваленти. Самолетът трябва да е витлов, като може да е с пребираем или непребираем колесник, може да е изработен от метал или композитни материали, трябва да има маса до 1500 kg, максимална скорост от не по-малко от 230 km/h, да може да маневрира с претоварване +6/-3, да е оборудван с glass cockpit, да има навигационни системи VOR/ILS/DME, да има транспондер Mod S и други.

Предвид липсващите изисквания самолетът да се произвежда в страни от НАТО и ЕС, кръгът с потенциални участници е широк. Сръбския Utva Lasta 95 (използван във ВВС на Сърбия и Ирак) отговаря на изискванията, както и пакистанския MFI-17 Mushshak (популярен в ислямския свят, създаден на базата на шведския Saab Safari). В изискванията се вписва и италианския Leonardo SF-260, чешкия Zlin Z242 и германския Grob 120A (на снимката), които са популярно и широко използвано средство за обучение. Теоретично е възможно и участието на FC-4 (M540-Aldo) на българския авиоинженер Александър Мариносян.

Идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС е доста стара и битува във ВВС още от времето, когато командир бе генерал Константин Попов. Замисълът е тези машини, с многократно по-ниски разходи от РС-9М, да поемат началното обучение, като по разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Според ВВС има нужда от 1200 часа годишно, за да се покрият напълно нуждите от начално обучение на млад летателен състав и поддържане на подготовка на инструкторите. Такива самолети ще позволят въвеждане на единна методика за подбор и начална подготовка на курсанти-летци, които след това съобразно възможностите, показани на този етап ще се профилират за изтребители, пилоти на транспортни самолети и вертолетни пилоти. Това отговаря на съвременните практики в летателното обучение възприета в повечето страни в НАТО.

Не по-малко съществена причина за планираната покупка е амбицията на МО да превърна Долна Митрополия в учебен център за подготовка и на цивилни пилоти. От публикуваните изисквания се подразбира, че търсените леки учебно-тренировъчни самолети ще може да се използват и за обучение и на цивилни пилоти.

Това е вторият опит на МО да купи въпросните леки учебни самолети. Предишната процедура бе стартирана през януари 2018 г., но бе прекратена в края на март, след като бяха констатирани юридически слабости в конкурсната документация.

Поръчката бе тежко атакувана с медийни публикации и парламентарни въпроси от опозицията. Тя бе и обжалвана в КЗК и от фирма без реална дейност, но КЗК не успя да се произнесе по същество по жалбата, преди поръчката да бъде прекратена.

На този фон, МО инвестира сериозно в поддръжката на българските самолети PC-9M и PC-12. В регистъра на обществените поръчки се вижда, че от 2017 г. насам са сключени шест конкретни договора по рамковото споразумение за поддръжката на самолетите Pilatus на обща стойност малко над 14,8 млн. швейцарски франка (около 26,5 млн. лева по сегашния курс). Един от този договор е за ремонт на тежко авариралият борд 665, като самолетът бе възстановен в началото на годината. Друг договор е за създаване на тренажорен комплекс в Долна Митрополия, който ще бъде открит официално в средата на октомври.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС гасиха горски пожар през уикенда
Следваща публикация
Полша очаква да намали цена на F-35
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подготвят авиодиспечери във ВВУБ

Курс за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация „Войник – авиодиспечер” стартира за първи път в Центъра за подготовка и обучение на ВВУБ „Георги Бенковски”. Това съобщиха от ВВС.

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Меню