Фокусираме се върху нискотарифните авиокомпании

6 прочитания

Борис ЛИЛОВ разговаря с новия изпълнителен директор на Летище Пловдив ЕАД Иван Карнабитов.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.) 

–    В какъв вид поехте летище Пловдив?

–    Въпросът може да се разгледа в няколко измерения – кадрова политика, авиационна и неавиационна дейност и финансово състояние. От кадрова гледна точка, заварвам екип, с който съм работил много през годините и до голяма степен ще разчитам на него и за в бъдеще. Вероятно ще има дребни структурни промени с цел оптимизация. Като авиационна дейност заварвам целогодишни редовни полети на Ryanair. Три пъти седмично до Лондон Станстед и два пъти седмично до Франкфурт Хан. За съжаление, вече е планирано редуциране на тези полети с настъпването на зимния период. Полетите до Франкфурт отпадат изцяло, а полетите до Лондон се редуцират до два седмично. Причините са две. Съвсем обективно с въвеждането на зимното разписание се редуцират част от линиите. Ясно е, че летният сезон е по-силен. Другата причина са взаимоотношенията с Фонда за развитие на Летище Пловдив и общините в него. Там община Пловдив не е много активна, а тя е най-големият участник и съответно има неизпълнени договорни отношения. Първата важна цел за мен ще е да се запази община Пловдив във Фонда, и то като активен участник. Съвсем скоро ще направя среща с представители на общината с цел да запазим нивото и от следващата календарна година да развиваме нови линии. Друго, което е планирано, са традиционните полети в зимния сезон – два пъти седмично руската компания S7 ще лети от Москва Домодедово. Опитваме се да превърнем линията от сезонна в целогодишна редовна и се надяваме колегите от S7 да оценят, че има достатъчно пазарен потенциал, за да се превърне тя в целогодишна. Отвъд това имаме планирани три полета на „Донавиа” от Ростов на Дон, които са около Нова година. Това е моментното състояние.

–    Каква е визията ви за развитие на авиационната дейност?

–    Трябва да се фокусираме върху нискотарифните авиокомпании. Защо? Авиокомпаниите разглеждат България като не особено атрактивен пазар по две основни причини. Първо: малкият брой на населението и ниската платежоспособност на тези хора. Затова традиционните авиокомпании като British Airways или Lufthansa логично са избрали да оперират до столицата София. Нереалистично е на база на този ограничен пазарен потенциал да разчитаме, че такива компании ще дойдат в Пловдив. Това го базираме на нашите дългогодишни разговори с подобни авиокомпании. Относно зимните чартъри, те зависят от комплексното развитие на зимния туризъм, а не толкова от самото летище. Така че не може да влияем на обема на зимните чартъри. Остават бизнес полетите, но там зависим от общото икономическо развитие и отново не можем да влияем, но дори и да имаме някакъв ръст, знаете, че бизнес полетите се изпълняват с малко пътници на борда и финансовото влияние е малко. Затова смятам, че трябва да се фокусирам върху нискотарифните авиокомпании. Не смятам, че това е минус. Напротив, в последните години се вижда, че именно такива авиокомпании успяват да разработят летища като Пловдив. Давам един типичен пример с Франкфурт Хан. Там основно оперират две авиокомпании – Ryanair и WizzAir, като първата носи 80% от пътниците, а втората около 20%. Тези две авиокомпании през миналата година са превозили около 3,5 млн. пътници. Колкото целия трафик на летище София. Разбира се, правим сравнението България – Германия, но правим и сравнението, че едното е столично летище, докато Франкфурт Хан допреди 10 години беше военна база, което, грубо казано, е в средата на нищото. Тук виждаме огромния потенциал на развитие, който носят тези авиокомпании. Въпросът е да се работи добре с тях.

За тази цел има две основни насоки за подобряване на работата с Ryanair и евентуално да започнем да работим с WizzAir. Едното е летищните или още държавни такси. Когато говорим и с двете авиокомпании, те казват: чудесно е, че държавните ви такси са наполовина на стандартното за България, но имайте предвид, че ви сравняваме с летище от цяла Европа и при такова сравнение конкурентните ви предимства се губят. Правили сме сравнение с румънското летище Турго Муреш, което активно се разработва в последните една-две години. Там таксите са около пет пъти по-ниски в сравнение с пловдивските. Разглеждахме и летище Катовице в Полша, където таксите са с около 3,5 пъти по-ниски. Дори ако вземем летище Франкфурт Хан, там таксите са около 15% по-ниски. Това сравнение ни казва, че трябва да направим таксите още по-ниски, за да сме конкурентоспособни. Виждаме и един друг модел. Таксите да са обвързани с обема на изпълняваните полети. Логично е, както във всеки един бизнес, да се заложи да се печели от оборота, а не от надценката. Авиокомпании, с които сме преговаряли, са го казвали в прав текст – може да вдигнете таксите си, колкото желаете, но умножено по нула наши полети, това ще е пак нула. Съответно, ако ги намалите, е добре и за вас, и за нас, и за държавата ви, защото това е печелившият ход. Ще излезем с предложение до Министерството на транспорта за нова промяна на наредбата за летищните такси в частта ѝ за нашето летище.

–    Доколко реалистично е това да стане факт?

–    Пазарната логика я има. Трябва да печелим от оборота. Иначе рискуваме да си имаме високи такси, но да нямаме клиенти. Освен пазарния принцип има и друго. Развитието на пътническите полети има и чисто социален ефект. Пак давам пример с Франкфурт Хан. За 10 години на това бивше военно летище са възникнали 3000 работни места, а други 11 000 работни места са открити в района от икономическия ефект на летището. Бихме могли да убедим нашия принципал (Министерството на транспорта – бел.ред.), че ползите са в много и различни сфери. Базирайки се на тази логика, си мисля, че ще ни позволят да развиваме активно летището.

–    По-ниските такси ще позволят ли покриване на разходите на летището?

–    Въпрос на математически калкулации е как тази наредба ще бъде структурирана, но смятаме да предложим такава схема, че да се запази нивото на приходи при наличните полети и намаляващи такси при увеличаване на обема на полети за дадена авиокомпания. Това ще вдигне приходите. Пак казвам, въпрос на конкретни калкулации.

Ако се върнем по-назад в разговора, намаляването на държавните такси е единият стълб за работа с нискотарифните авиокомпании. Другият стълб е Фондът за развитие на летището, за който споменахме. Този фонд е нещо стандартно при работа с нискотарифните авиокомпании и е вид споделяне на търговския риск, който е изцяло за авиокомпанията, тъй като летището взима своите такси, а проблем на авиокомпанията е дали е продала пет или сто и пет билета. Подобни структури има из цяла Европа, като разбира се, фондовете са оформени по различен принцип, но идеята е сходна. В момента във Фонда за развитие на летище Пловдив членуват 10 общини, но в Европа има и примери за участие на частни компании и браншови организации. Ако успеем да постигнем тези две неща – добре работещ Фонд и намаление в таксите на летището, това, първо, ще помогне да привлечем повече пътници, а след това ще помогнем в цялостното развитие на региона. Точно тук идва логиката в съществуването на Фонда. Това е инвестиция, макар и не в точно прекия смисъл на думата – давам толкова и получавам печалба.

В исторически план през 2007 г. успяхме да достигнем 105 000 пасажери. Не е нереалистично при една добра работа с нискотарифните авиокомпании до няколко години да достигнем 200–300 000 пасажери годишно, а защо не и в средносрочен план да стигне 400–500 000 пътници. Тези хора, които минават през летището, неминуемо ще дадат импулс на цялата местна икономика.

 

–    Ще може ли терминалът да поеме този пътникопоток?

–    Новият терминал е проектиран за 500 000 пътници годишно или около 500 пътници на час двупосочно. Проектният капацитет е такъв. Да се надяваме да го достигнем. Отвъд това в генералния план на летището е заложено неговото разширение със строеж на нов терминал, но нека първо изпълним настоящия капацитет.

–    Има ли разговори за включване на още общини във Фонда?

–    През годините е имало такива разговори. Да припомним, че Фондът стартира през пролетта на 2010 г. с три общини, а сега те са 10. Това също е сред приоритетите ми, да продължавам с разговорите за привличането на нови общини. Има големи общини в региона като например Пазарджик и Смолян, които все още не са привлечени. Има потенциал.

–    Какъв е проблемът в участието на община Пловдив във Фонда?

–    Пловдивската община е подала заявка за излизане от Фонда, но това още не е разгледано, защото не е имало заседание на Фонда. Такова има насрочено за втората половина на октомври. Искам да отбележа, че ние като летище не сме членове на Фонда и сме практически наблюдатели, които може да дават съвети и консултации за строго специфичния авиационен бизнес. Надявам се преди това заседание да успеем да убедим община Пловдив да остане във Фонда и да заеме своята активна роля.

–    От доста години стои проблемът с липсата на транспорт до терминала на пловдивското летище. Ще има ли раздвижване по този проблем?

–    Често критиките се отнасят към нас като летище. Защо не сте осигурили обществен транспорт до Пловдив. Ситуацията обаче е такава, че такъв транспорт може да се създаде след провеждането на конкурс на общинско ниво. Освен това има и друг казус. Летище Пловдив се намира на територията на община Родопи, а транспортът трябва да е до град Пловдив, който е отделна община. Трябва съгласуване между двете общини. Освен това редовните полети са редки, което значи, че трябва да има и една гъвкава система, която да е съобразена с разписанието на полетите. Ще говорим с общините и по тази тема. Каквото зависи от нас като летище за изграждането на връзки от летището към страната, сме го направили. Проведен е конкурс за избор на таксиметрова компания, която да ни обслужва. Има избрана такава, която има лиценз и нормални цени. Другото, което пак зависи от нас, а именно това да поддържаме обществения си паркинг безплатен, го правим. Съзнаваме, че изпускаме приходи. Доста летища по света имат сериозни приходи от паркингите, но това го правим с две цели. Повече хора да се научат да използват летището ни и като вид компенсация, че не се предлага обществен транспорт дотук.

–    Как върви експлоатацията на новия терминал?

–    Инфраструктурно не може да се каже, че има някакви проблеми. Има дребни проблеми, които се появяват в ежедневното ползване. Самият терминал бе построен за четири месеца от гола поляна до завършена постройка. Тук-там може да има технологични пропуски, но не сме установили големи пречки. Тези кратки срокове на строителство пък са действали много впечатляващо на наши западноевропейски партньори.

–    Какво се случва със стария терминал?

–    Най-общо, казано пустее. Той е собственост на частно акционерно дружество, в което Летище Пловдив ЕАД има миноритарен дял, тоест няма решаващ глас. Логично е да се проведат преговори за бъдещето на терминала, но това е материя, с която трябва да се запознаем по-подробно, защото говорим за 20-годишна история.

–    Да се върнем на другите две измерения в състоянието на летището – неавиационната дейност и финансовото състояние.

–    Трябва да се приеме цялостно нова концепция за развитието на неавиационните дейности на летището. Това ще стане на съвет на директорите на летището и на ниво Министерство на транспорта. Тенденцията обаче е ясна. Все повече приходи от неавиационните дейности за летищата по света за сметка на авиационните приходи. Даже на места авиационните приходи са вече по-малки като абсолютна стойност. Летищата заприличват на молове със своите заведения и магазини. Това е мой приоритет, за да не пропускаме ползи.

Относно финансовото ни състояние, то информацията за това е публична, защото сме държавно дружество.  За 2012 г. сме на загуба от 610 000 лв., за първото полугодие на 2013 г. сме на загуба в размер 533 000 лв. Има тенденция на покачване на загубата. За последно летището е било с положителен финансов резултат през 2007 г., когато е било с 247 000 лв. печалба. Загубите в последните години имат обективно обяснение, и то е амортизационните отчисления, които се правят за новия терминал. Те започнаха през 2010 г. и за 35 години трябва да се надчисляват годишни амортизации. Грубо казано, тези амортизации са малко над 500 000 лв. годишно.

–    Възможно ли е летището да развива дейност в областта на карго полетите?

–    Тук зависим отново от икономическата среда. В България не се произвеждат стоки, които са в големи обеми и имат необходимост от въздушен превоз. По-скоро за момента карго полетите са спорадични и не виждам това да се промени скоро. Чисто хипотетично е намирането на оператор, който да изгради свой хъб тук, който да свързва Западна Европа и Близкия изток. Но това е чисто хипотетична възможност. Ще правим проучвания по темата, но няма реален интерес за сега.

–    Има ли интерес от леката авиация да оперира от летището?

–    Интерес има от учебните центрове, които се възползват от това, че сме международно летище без силен трафик. Използват ни за учебните си полети.  

Свързани теми

Предишна публикация
Летище ударник
Следваща публикация
Безмер удря здраво
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню