Хърватска очаква новите си МиГ-21

3 прочитания

В края на ноември Хърватска чака доставката на първите три изтребителя МиГ-21, които страната договори за покупка от Украйна. Те са част от по-обща сделка за обновяване на флота от МиГ-21 в балканската страна, който бе подписан в юли 2013 г.

Трите МиГ-21 са били предназначени за Йемен, но страната е взела 20 от поръчаните 28 самолети и останалите са останали на разположение на завода „Одесавиаремсервис“, който и спечели търга за ремонт на наличните хърватски МиГ-21. След оглед на самолетите се е установило, че само седем от тях са годни за удължаване на експлоатацията, като украинската компания е предложила пет изтребителя с ресурс за допълнение. Общата стойност на сделката е била €13,9 млн.

През 2003 г. румънската компания Aerostar ремонтира и модернизира осем изтребителя МиГ-21бис и четири спарки МиГ-21УМ (две спарки са загубени при сблъсък във въздуха през 2010 г.). Самолетите трябваше да останат на служба 10 години, но липсва алтернатива за тяхната замяна с по-модерен изтребител, което принуди Хърватска да продължи да разчита на тях поне до края на десетилетието.  

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния купува оръжия и логистика за своите F-16
Следваща публикация
Започна строителството на първия M-346 за Израел
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню