В Граф Игнатиево пристигнаха шест американски F-16

984 прочитания

Шест изтребителя F-16C от състава на 31-во крило на ВВС на САЩ в Европа осъществиха днес, 18 септември 2020 г., успешно пребазиране от авиобаза Авиано, Италия, в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Машините, които пристигнаха около обед, ще се включат в изпълнението на съвместни задачи с участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, а след това ще останат за изпълняване на мисията по съвместен „ер полисинг” от българска територия.

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. в нашата страна. Неин ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Този F-16C Block 40 носи три ракети AIM-120C AMRAAM, една AIM-9X Sidewinder и две баки. Освен това носи целеуказващ контейнер Sniper и контейнер за РЕБ AN/ALQ-131.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

Този F-16C пристига с по две ракети AIM-120C и AIM9X. Интересното при него е, че освен трите баки, той носи и два багажни контейнера (на средните пилони под крилото).

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните L-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS 532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.

CF-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

„Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда, съобщават още от МО.

Целта е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за Алианса регион на Югоизточна Европа. Българските ВВС ще повишат подготовката си за изпълнение на своите задължения за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, както и за пълноценен принос в системата за колективна сигурност на Алианса, съобщават още от ВВС.

След приключването на летателната тренировка американските изтребители ще останат в България за извършване на съвместен „ер полисинг”. Правителството вече даде разрешение за изпълнение на тази задача между 28 септември и 30 октомври 2020 г. Военният министър обвърза американското присъствие у нас с напрежението между Гърция и Турция, а началникът на отбраната каза, че така ще се повиши нальота на българските летци.

Снимки: Чавдар Гърчев и ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
Първият български Су-25УБК след ремонт
Следваща публикация
Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни
984 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Нова донорска задача за ВВС

В навечерието на своя празник 16-та транспортна авиционна група изпълни поредната транспортно-санитарна задача. Това съобщиха от групата.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Меню