В Граф Игнатиево пристигнаха шест американски F-16

994 прочитания

Шест изтребителя F-16C от състава на 31-во крило на ВВС на САЩ в Европа осъществиха днес, 18 септември 2020 г., успешно пребазиране от авиобаза Авиано, Италия, в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

Машините, които пристигнаха около обед, ще се включат в изпълнението на съвместни задачи с участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, а след това ще останат за изпълняване на мисията по съвместен „ер полисинг” от българска територия.

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. в нашата страна. Неин ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Този F-16C Block 40 носи три ракети AIM-120C AMRAAM, една AIM-9X Sidewinder и две баки. Освен това носи целеуказващ контейнер Sniper и контейнер за РЕБ AN/ALQ-131.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

Този F-16C пристига с по две ракети AIM-120C и AIM9X. Интересното при него е, че освен трите баки, той носи и два багажни контейнера (на средните пилони под крилото).

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните L-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS 532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.

CF-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

„Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда, съобщават още от МО.

Целта е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за Алианса регион на Югоизточна Европа. Българските ВВС ще повишат подготовката си за изпълнение на своите задължения за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, както и за пълноценен принос в системата за колективна сигурност на Алианса, съобщават още от ВВС.

След приключването на летателната тренировка американските изтребители ще останат в България за извършване на съвместен „ер полисинг”. Правителството вече даде разрешение за изпълнение на тази задача между 28 септември и 30 октомври 2020 г. Военният министър обвърза американското присъствие у нас с напрежението между Гърция и Турция, а началникът на отбраната каза, че така ще се повиши нальота на българските летци.

Снимки: Чавдар Гърчев и ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
Първият български Су-25УБК след ремонт
Следваща публикация
Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни
994 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Меню