ЕП дава повече права на пътниците

6 прочитания

Европейците вече ще имат повече права при полетите с различни авиокомпании, които използват „различни вратички“, за да ги ограничават. Това стана, след като Комисията по транспорт и туризъм в Европарламента (TRAN) одобри промени в директивата за потребителите. Това съобщава вестник „Сега”.

Промените целят да подобрят предоставянето на информация за забавени или отменени полети и да въведат по-ефективни процедури за третиране на оплаквания, съобщиха от комисията. Новите правила ще ограничат авиокомпаниите да отказват да дават информация, обезщетения и помощ на закъсали пътници. Те също така ще улеснят властите в отделните страни да санкционират авиолиниите, когато не изпълняват поетите задължения.

„Днес ние сме свидетели на масови злоупотреби по отношения на пътниците от определени авиокомпании, които просто игнорират техни оплаквания или молби, като се аргументират с термини като „форсмажорни обстоятелства“, каза евродепутатът Жорж Бах, който е докладчикът по въпроса в ЕП. Според негови данни само 2% от пътниците, които имат право на обезщетения, ги получават наистина.

Новите разпоредби включват обезщетения от 300 евро при забавяне с три часа на полет до 2500 km, 400 евро за забавяне с пет часа на полет до 6000 km и 600 евро при закъснение от седем часа на полет до 6000 km. Освен това пътниците ще имат право да се откажат от полет, който закъснява да излети повече от три часа, а компетентните органи ще помагат на закъсалите пътници.

Освен това авикомпаниите ще трябва да създават пунктове на летищата, където да информират своите пътници при евентуални закъснения или проблеми с багажа, при което да имат със себе си формуляри за подаване на жалби и молби за обезщетения. Заедно с това фирмите ще бъдат задължени да предоставят точна информация за ръчния багаж, като якета или палта, ръчни чанти и поне една торба с покупки от магазините на летищата трябва да бъдат допускани в самолета.

След двучасово закъснение на полет на пътниците ще трябва вече да бъдат предоставени храна, напитки и настаняване в хотел, когато това е нужно. Очаква се новите промени да бъдат гласувани на 4 февруари в ЕП, за да има достатъчно време за преговори по тях и Европейският съвет да ги одобри преди евроизборите през май догодина.  

Свързани теми

Предишна публикация
Legacy 450 изпълни първи полет
Следваща публикация
Няма индикации за технически проблем в разбилия се E-190
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню