Dassault показа новия си модел 8X

2 прочитания

Френският самолетостроител Dassault представи в рамките на изложението за бизнес авиация EBACE най-новия представител на фамилията бизнесджетове Falcon 8X. Машината ще е от класа с ултра голяма далечина на полет.

19-местният тридвигателен самолет бе обявен само седем месеца, след като компанията заяви, че работи върху изцяло новия модел 5Х. Новият 8Х се явява удължена версия на модела Falcon 7X, който е в търговска експлоатация от седем години и е произведен в над 250 броя.

Falcon 8X ще бъде най-голямия самолет произвеждан от Dassault и ще бъде флагман на компанията.

8Х ще се конкурира директно с Gulfstream G550 и G650, както и моделите на Bombardier Global 7000 и Global 8000. Далечината на полет на модела ще бъде 11 950 km, което е с 920 km Повече от 7X. Това ще е достатъчно за изпълнение на полети от типа Пекин – Ню Йорк, Хонг Конг – Сиатъл, Париж – Сингапур или Сао Пауло – Москва.

Dassault правят редица подобрения по конструкцията на 7Хс цел да създадат 8Х, включително добавяне на допънителен горивен резервоар, който да позволи носенето на 15 800 kg керосин, подобрено крило, което не само, че е по-леко от това ан 7Х, но и значително по-ефективно.

8X ще е задвижван от три двигателя Pratt & Whitney Canada PW307D, всеки от които дава тяга от 30kN.

Напречното сечение на пътническата кабина на 8Х е същото, като 7Х, но самата пътническа кабина е по-дълга с 1,1 m, като общата ѝ дължина е 13 m. Общо с модела ще се предлагат 30 различни пътнически кабини. 8X ще има 33 илюминатора.

Стартовата цена на 8Х ще бъде $57 млн., като първия полет се очаква в началото на 2015 г., а получаването на типов сертификат е планирано за средата на 2016 г., като до края на същата година първите клиенти ще получат самолетите си.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Pilatus продаде първите PC-24
Следваща публикация
EASA иска промени по черните кутии във връзка с полет MH370
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню