Русия и Китай ще създадат широкофюзелажен пътнически самолет

17 прочитания

Русия и Китай подписаха в Шанхай меморандум за сътрудничество в областта на създаването на семейство широкофюзелажни пътнически самолети. Това съобщава ИТАР-ТАСС.

Документът е подписан от Михаил Погосян, президент на ОАК и Цзин Цзанлун, председател на съвета на директорите на COMAC. Според Погосян договорът е резултат от двугодишна съвместна работа с китайската страна. На следващия етап от съвместната работа ще се определи бъдещия път на самолета, включително и разпределението на работните дялове мжду двете страни.

Според изказване на Михаил Погосян, цитиран от „Российская газета“, между 2012 и 2032 г. пазарът ще поеме 8000 широкофюзелажни самолети, като съвместната руско-китайска разработка ще цели продажбата на 600 – 800 машини. Вероятно ще се касае за машина с базов капацитет от 350 места.

Погосян е заявил също, че опитът от МС-21 за използването на модерни материали и нови двигателни технологии ще бъде приложен и в новия съвместен проект. През лятото на 2014 г. на руското и китайско правителство ще бъдат представени технико-икономическите обосновки на проекта, като след това ще се пристъпва към конкретно финансиране.  

Свързани теми

Предишна публикация
Pilatus разпродаде производството на PC-24 до 2019 г.
Следваща публикация
Pilatus продаде първите PC-24
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню