SpaceShipTwo катастрофира при изпитателен полет

31 прочитания

Космическият апарат SpaceShipTwo катастрофира днес, 31 октомври 2014 г., при изпитателен полет над Ню Мексико, САЩ. Един от двамата летци е загинал.

Суборбиталният космически апарат SpaceShipTwo, който носи името VSS Enterprise, е трябвало да проведе изпитателен полет за тест на новия ракетен двигател. VSS Enterprise е бил изведен на височина в атмосферата с помощта на самолета WhiteKnightTwo, след което е бил пуснат. Задействал се е ракетния двигател на космическия апарат, но малко по-късно е последвал взрив. Между пускането от самолета и взрива са минали не повече от две минути.

VSS Enterprise се е разбил в пустинята Мохаве. Вторият пилот е загинал, а командирът се е спасил с тежки наранявания. И двамата са били тестови летци. WhiteKnightTwo се е приземил успешно и без поражения.

SpaceShipTwo е замислен, като суборбитален космически апарат за туристически полети. На борда му трябва да бъдат превозвани шестима космически туриста и двучленен екипаж. Програмата е собственост на Virgin Galactic, която е част от империята на предприемача Ричърд Брансън.

SpaceShipTwo има хибриден ракетен двигател, който се захранва от твърдо и течно гориво. Двигателят RocketMotorTwo бе източник на сериозни трудности, като през май 2014 г. бе обявено, че ще бъде сменен твърдогоривния му компонент.  

Свързани теми

Предишна публикация
Ричърд Брансън не е сигурен за бъдещето на Virgin Galactic
Следваща публикация
Qatar Airways предлага два билета на цената на един
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню