ВВС проведоха семинар за безпилотни апарати и мишени

2 прочитания

Семинар на тема „Безпилотни летателни системи за нуждите на Военновъздушните сили“ се проведе вчера, 12 декември 2014 г., в Националния военноисторически музей в София. Семинарът е организиран от Командването на Военновъздушните сили, съвместно с Института по отбрана.

В рамките на семинара Командването на ВВС дефинира необходимостите си от два нови апарата. Единият е безпилотна тактическа разузнавателна система от клас II/III, като примерни системи бяха показани Shadow 200, Aerostar, Hermes 450 и MQ-5 Hunter. Не бяха дадени времеви рамки за реализиране на подобен проект.

Другият апарат, който бе заявен, като необходим от ВВС е лека евтина въздушна мишена, която да се използва за трениране на разчетите на ЗРК и за стрелби с ракети с топлинно и радиолокационно насочване. От ВВС подчертаха, че имат нужда от подобни апарати в най-скоро време.

Останалата част от семинара може да се раздели на три части.

През първата част бяха представени безпилотни мишени, който могат да удовлетворят нуждите на ВВС. Продукцията си представиха две компании – българската „Телесис” и румънската TeamNet. Освен с мишени и двете компании се похвалиха с разработки на тема малки разузнавателни БЛА.

Във втората част презентации направиха представители на БАН и Техническия университет в София и неговия пловдивски филиал. В техните рамки бяха показани моментните постижения на българската наука в областта на безпилотните апарати.

По време на третата част бяха представени компании, които предлагат тактически безпилотни разузнавателни летателни системи.  Своите презентации изнесоха шведско-швейцарската компания UMS Group, европейският консорциум Airbus Defence & Space, американската Textron, израелската Aeronautics и българската „Неделчев”.

След края на презентациите се проведе дискусия. Основните въпроси на представителите на ВВС бяха свързани с техническото обслужване на безпилотните системи и изискванията към техните оператори.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството даде Щръклево на русенската община и мисли за концесия на летище Пловдив
Следваща публикация
Вертолет ще спасява в Банско
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню