Балчик без шанс за рентабилно гражданско летище

2 прочитания

Летището в Балчик няма шансове да стане рентабилно гражданско летище. Най-големият проблем е намирането на инвеститор, каза кметът на Балчик Николай Ангелов, цитиран от БНР.

„Все още военното летище е в активите на летище София – половината, тъй като част от сградите останаха към Министерството на отбраната и няма никакво движение. С изключение на това, че имаме вече мобилни митнически екипи, така че малки самолети могат да бъдат посрещани и обработвани на летище Балчик. Говоря за малки частни самолети с до 19 места”, обясни той.

Според Николай Ангелов летището в Балчиk не може да стане гражданско и заради близостта на други две големи летища – във Варна и Констанца.

През лятото на 2011 г. правителството реши неактивното военно летище в Балчик да стане гражданско. Тогава министрите заявиха, че промяната в предназначението на аеропорта ще подобри авиоуслугите по българското Черноморие, особено през активния туристически сезон.

Впоследствие бе създадено и държавно дружество „Летище Балчик”, а малко по-късно правителството възложи на „Летище София” експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик“.

През януари 2014 г. кметът на Балчик обяви, че активно се търсят чуждестранни инвеститори за летището.

 

Свързани теми

Предишна публикация
За четвърти път ще се проведе балонния фест в Разлог
Следваща публикация
10-те най-четени публикации за 2014 г.
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню