Министър Ненчев: Вероятно ще поддържаме МиГ-29 чрез Полша

2 прочитания

„През септември изтича договора с Русия за поддръжката на МиГ-29 и вероятно ще потърсим други възможности за поддръжка. В Полша има много добри възможности и условия за извършване на тези процедури.”, това каза военният министър Николай Ненчев в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 22 януари 2015 г.

„Нещо, което силно ме безпокои е и факта, че плащаме три път над цените на заводите, защото поддръжката на МиГ-29 минава през различни фирми-посредници”, каза още министъра на отбраната.

Министър Ненчев обясни, че е оптимист за опцията поддръжка на МиГ-29 в Полша и че вече се водят разговори по темата с полската страна.

„Условията в Полша са много по-добри, плюс това Полша е съюзна страна”, каза в заключение министър Ненчев.

Министърът на отбраната заяви, че безспорно е нужна покупката на нови изтребители, но не даде повече изявления по тази тема.

Както заяви министър Ненчев през септември 2015 г. изтича четири годишното рамково споразумение за техническа поддръжка на МиГ-29. За да се гарантира техническо обслужване на типа без прекъсване трябва в близките месец – два да започнат преговори за сключване на ново рамково споразумение.

По думите на военния министър България ще се насочи към полското държавно авиоремонтно предприятие WZL-2, което е заето с техническата поддръжка на полския флот МиГ-29. Още през есента на 2013 г. българските ВВС и МО се запознаха с възможностите на предприятието при модернизацията и техническата поддръжка на МиГ-29. То извършва сериозна част от ремонта и периодичната поддръжка на тези изтребители, като си сътрудничи с ремонтни предприятия в Украйна, Русия и Беларус.

Не е ясно каква ще е реакцията на Русия, както и местните представители на РСК МиГ, ако България премине към обслужване на своите МиГ-29 в Полша. Не е за пренебрегване и факта, че дори полското предприятие WZL-2 е зависимо от доставки от Русия и 100% независимост не е възможна.

В един негативен сценарии на ситуацията около поддръжката на МиГ-29 е възможно Русия да се опита да спъне доставката на части, услуги и консумативи за поддръжката на летателната техника съветско производство, които в момента са на служба у нас.

Цялото интервю с министър Николай Ненчев може да видите тук. 

Свързани теми

Предишна публикация
Ангел Найденов: Съмнявам се, че Полша ще се справи с поддръжката на МиГ-29
Следваща публикация
Правителството одобри два военни проекта
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню