Български авиатори са задържани в Судан

0 прочитания

Зенитни средства на судански бунтовници са принудили вертолет с български екипаж да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини. Екипажът от шестима души е задържан. Това съобщава Sudan Tribune.

Инцидентът е станал на 26 януари (понеделник), според съобщение на Движението за суданско народно освобождение – Север. Организацията официално е поела отговорност за случилото се. Машината е била приземена в района на град Кадукли, в южната част на Судан.

Вертолетът е изпълнявал полети по договор със Световната програма по прехранването към ООН, но от бунтовническата организация са сметнали, че става въпрос за судански военен вертолет и за това машината е била подложена на обстрел.

Бунтовниците са задържали шестима български граждани, които не са пострадали и са в безопасност. Бунтовниците са заявили, че ще освободят екипажа, тъй като той няма общо със сраженията в района.

Sudan Tribune съобщава, че вертолетът е излетял от Румбек, Южен Судан и е трябвало да се приземи в Ел Обейд, а крайната му цел е била България.

Инцидентът е потвърден от българското Министерство на външните работи.

В съобщението не се посочва авиокомпанията, но единственият български вертолетен оператор работещ в Южен Судан и Африка, като цяло е „Хели ер – САУ”, които летят в африканската страна с няколко Ми-8 по различни програми на ООН.

През 2011 г. в размирния судански район Дарфур бе отвлечен тричленен екипаж на същата авиокомпания, който бе държан в плен в продължение на 145 дни.  

Свързани теми

Предишна публикация
Задържаните български авиатори ще бъдат освободени скоро
Следваща публикация
Александър Александров: Полша не може да поддръжа нашите МиГ-29
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню