easyJet спира полетите си София – Берлин

0 прочитания

Нискотарифната авиокомпания easyJet спира полетите си от София до Берлин – Шьонефелд. Това става две години след официалното откриване на линията и беше потвърдено от превозвача.

„ЕasyJet може да потвърди, че нейният маршрут между София и Берлин – Шьонефелд, ще продължи до 27 март 2015 г. След тази дата easyJet ще преустанови извършването на полети по този маршрут“, съобщиха от превозвача за вестник „Капитал”.

Компанията спира за летния сезон и линията си София – Лондон – Станстед, като оттам заявяват, че тя ще бъде възстановена като ски дестинация в зимното разписание за 2015 г. „ЕasyJet работи в най-добрия интерес на компанията и своите клиенти, гарантирайки атрактивността на мрежата си. Това означава, че авиокомпанията съсредоточава усилията си в  поддържането и развитието на маршрути, които се оказват популярни сред пътниците. easyJet ще продължи да оперира своята нормална полетна програма от София до Лондон – Гетуик, Лондон – Станстед и Манчестър през целия зимен сезон на 2015 г.“, се казва в официалното съобщение на превозвача.

Линията до Берлин беше открита през март 2013 г. с четири полета седмично. Като причини да заложи именно на връзката София – Берлин easyJet посочи тогава традиционните  бизнес отношения между двете дестинации, българските студенти в Берлин и туризма, като залагаше 53% от пътниците да са българи.

Превозвачът откри линията в момент, в който конкуренцията по нея се увеличи. Нискотарифната компания бе един от трите превозвача по линията. Другите два бяха България ер и Air Berlin. Нискотарифната компания откри линията, след като компанията, собственик на FlyNiki – Air Berlin, след смяна на бизнес концепцията си спря директните полети на FlyNiki от София до Виена и пусна линия до Берлин с Air Berlin малко след старта на полетите на easyJet.  В последствие компанията спря полетите си между Берлин и София.

Анализ на eSKY.bg показва, че полетите на easyJet са се радвали на интерес. Според  eSKY.bg делът на трите авиокомпании по маршрута през тези две  години се разпределя по следния начин: 48% – easyJet, 30% – България ер, и 22% – Air Berlin. Спирането на полетите на easyJet вероятно се дължи на по-малки от заложените приходи, което е направило линията нерентабилна за нискотарифната авиокомпния.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Златко Златев поема временно СКС
Следваща публикация
Полети на L-39 от Граф Игнатиево
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню