ВВС опровергава информация тиражирана в руски медии

0 прочитания

ВВС на Република България излезе с официално опровержение на информация, която се тиражира от руската информационна агенция РИА Новости, че България остава с два изтребителя МиГ-29 поради санкциите срещу Русия и че страната ни ще използва за охрана на въздушното си пространство изтребители на други членки на НАТО.

Ето пълния текст на опровержението:

По повод публикацията на РИА Новости „Главком ВВС: Болгария к маю может остаться с двумя исправными МиГ-29” (http://ria.ru/world/20150208/1046559418.html) , препубликувана и доразвита от редица руски интернет медии, Военновъздушните сили на Република България правят следните уточнения: Част от информацията, съдържаща се в статиите, не отговаря на истината. Според публикациите командирът на българските ВВС генерал-майор Румен Радев твърди, че:

• От май месец българските ВВС могат да останат само с два изправни изтребителя МиГ-29, което обрича изпълнението на мисията „Air Policing” • Липсата на ремонт и доставка на части за МиГ-29 е следствие от санкциите, които Европейския съюз наложи на Русия • България следва да се обърне за помощ по охрана на родното небе към Гърция и Турция • България може да прибегне до модела за охрана на въздушното пространство, прилаган в прибалтийските републики От всичко изброено е вярно само първото твърдение. Командването на ВВС предприема всички възможни мерки за осигуряване на необходимия брой изправни МиГ-29 за подготовка на летателния състав и носене на дежурство. Генерал-майор Радев алармира в началото на месеца за проблема с изправността на изтребителите, което се дължи на системен недостиг в бюджета на ВВС. Министърът на отбраната реагира бързо, като увери, че пари за неотложния ремонт ще бъдат намерени и могат да започнат разговори с РСК МиГ. Изявления, че липсата на ремонти и доставки поради наложените на Русия санкции от ЕС, никога не са правени от командира на ВВС. През годините РСК МиГ са изпълнявали своите задължения по договорите за ремонт и доставка на части за МиГ-29. По отношение „цитираните” алтернативи за охрана на родното небе от съюзни сили или по модела на прибалтийските републики ВВС припомнят, че генерал-майор Румен Радев изказва категорично и аргументирано своето становище (http://presa.bg/article/archive/58516/11/34) , че е недопустимо да губим способности за охрана на въздушното пространство, още от месец август миналата година.

„… само при условие, че те (съюзните сили) пазят небето ни заедно с нас, а не вместо нас. Абсолютно недопустимо е друга държава да охранява въздушните ни граници вместо нас, защото това е отказ от национален суверенитет и загуба на национално достойнство. Подобна политика е насочена и срещу фундаменталния принцип на пакта – всяка страна да е в състояние да осигурява своята защита.”

Военновъздушните сили на България са убедени, че трайно решение на проблемите с въздушния суверенитет е реализацията на стратегическия проект за нов изтребител за България. За нуждата и ефекта от проекта можете да чуете от (http://vbox7.com/emb/external.php?vid=7e1935a263) Изказване (http://www.monitor.bg/article?id=459689) за възможна съюзна охрана съществува, но то е на заместник-председателя на Комисията по отбрана към Народното събрание Валентин Радев пред вестник Монитор от 6 февруари тази година. Господин Радев коментира, че ако през май останем само с два годни за експлоатация изтребителя, България може да потърси помощ за охрана на въздушното си пространство от съседни съюзнически страни в НАТО като Турция или Гърция.

Той допълва: „Съвместната отбрана би била най-добрата стъпка.”, но предупреждава: „…ако поискаме такава помощ от съседите, ще трябва и да си я платим, което страната ни трудно би си позволила. Другата опция е охраната на небето ни да се поема по програма на НАТО. Такъв модел действа например в прибалтийските страни”. Българските ВВС се надяват объркването, допуснато от РИА Новости, да е неволно и да се дължи единствено на еднаквите фамилии на командира на ВВС и на зам.-председателя на Комисията по отбрана към НС. Тъй като друга руска информационна агенция, REGNUM, в статията си „Болгария может обратиться к Греции и Турции за военной помощью” (http://www.regnum.ru/news/polit/1892951.html) е отразила коректно думите на изказалите се и тяхната хронология. Определено считаме, че РИА Новости е професионална, прецизна и високо ценяща истинността на фактите информационна агенция. Вярваме, че занапред подобни обърквания няма да се получават.  

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ненчев: Ще отделим пари за ремонта на четири МиГ-29
Следваща публикация
BH Air става назначен превозвач до Индия
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню