Фондация „Български ВВС” моли за помощ за построяването на реплика на „Йорданов-1”

2 прочитания

Фондацията „Български ВВС” се обръща към българската общественост с молба за финансова помощ за отбелязването на 100-годишнината от създаването на самолета „Йорданов-1”, конструиран от Асен Йорданов, което бележи началото на българското самолетостроене.

Фондацията кандидатства и печели проект по програма „Родолюбие” пред Министерството на отбраната за създаване на копие (реплика) на самолета „Йорданов-1”, с идея след това да се постави на стоянка в началото на откритата изложбена част на авиационния музей в Крумово. Отпуснатите пари, обаче както за много други неща в България, са недостатъчни.

Фондацията започна набиране финансови и материални средства за реализация на този проект. Всички, обичащи и гордеещи се с нашата страна и родната авиация, заедно,  участвайки с минимални средства,  можем да осъществим отбелязването на тази годишнина.

Фондацията „Български ВВС” моли всеки, който има желание, да се включи в инициативата за създаването на реплика на самолета и неговото поставяне в Музея на авиацията, като дари по сметка на фондацията парични средства. Имената на дарителите ще бъдат вписани в Книгата на дарителите на Фондацията и в авиомузея Крумово.

Даряваните пари се превеждат по банков път, по сметка на фондацията: IBAN BG14UNCR76301076189574,  BIC UNCRBGSF За всяка преведена сума се издава сертификат за дарение.

Фондация „Български ВВС” планира да проведе, в партньорство с Министерството на отбраната, Военновъздушните сили, Националния военно-исторически музей, с неговия филиал Авиационния музей в Крумово честването на 100 години българско самолетостроене.

По този повод Фондацията планира следните мероприятия: – Построяване реплика на първия самолет ,,Йорданов-1“; – заснемане на документален филм за Асен Йорданов и други известни български авиоконструктори; – Авиационно изложение “Построено от българи” и въздушни демонстрации на 8 и 9 август 2015 г. на летище Пловдив; – Трета авиационна обиколка на България.  

Свързани теми

Предишна публикация
Нов правителствен самолет, ама друг път
Следваща публикация
Отново проблем с правителствения Falcon 2000
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню